Andrei Baciu, pus sub acuzare în Dosarul vaccinurilor anti-Covid
Andrei Baciu, președintele demisionar al Casei Naționale a Sănătății (CNAS), a fost pus luni sub acuzare în Dosarul vaccinurilor anti-Covid cumpărate în număr prea mare, fiind suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave.
În acest caz mai sunt urmăriți penal fostul premier Florin Cîțu (acuzat de complicitate la abuz în serviciu) și foștii miniștri USR ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă.
Andrei Baciu a declarat, după ce a ieşit de la audierile de la DNA, că a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate şi are ”conştiinţa absolut liniştită” referitor la toate lucrurile pe care le-a făcut în România.
Andrei Baciu a fost numit la conducerea CNAS în august 2023 (post ce revine PNL, conform algoritmului coaliției), iar în perioada pandemiei de Covid-19 deținea funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii și de vicepreşedinte al Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). Ulterior a preluat interimar preşedinţia acestui organism, după eliberarea din funcţie a coordonatorului Valeriu Gheorghiţă.
Prezentăm comunicatul DNA referitor la noul acuzat din dosar, Andrei Baciu:
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combaterea corupției au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspectul:
BACIU ROMICĂ ANDREI, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, la această etapă procesuală, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
- La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.
- Vaccinurile urmau să fie distribuite statelor membre UE în funcție de numărul populației, iar decizia cu privire la vaccinarea prioritară a anumitor categorii de populație revenea statelor membre.
- De precizat este faptul că statele membre aveau posibilitatea să utilizeze, într-un termen de 5 zile de la notificare, o clauză de „opt-out”, astfel că nu erau obligate să suporte niciun fel de contribuție pentru vaccinurile pe care decideau să nu le solicite.
- În contextul menționat mai sus, suspectul Baciu Romică Andrei, la data faptelor având funcția de secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi susținut un memorandum aprobat la data de 19 aprilie 2021 de către suspectul Cîțu Florin Vasile, în calitate de prim – ministru al Guvernului României, care ar fi avut ca urmare tranzacționarea și ordonanțarea la plată a achiziției, în plus, a unei cantității de 4.260.269 doze de vaccin Pfizer.
- Suspectul Baciu Romică Andrei ar fi întreprins demersurile menționate mai sus în condițiile în care ar fi cunoscut faptul că numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane și că dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane.
Suspectului Baciu Romică Andrei i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Andrei Baciu și-a dat demisia înainte de a se prezenta la DNA
Andrei Baciu a anunţat luni, într-o postare pe Facebook, demisia sa de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
El a invocat ” informaţiile apărute în spaţiul public” şi lăsând astfel să se înţeleagă că este vorba despre ancheta DNA privind achiziţiile de vaccinuri din pandemie, perioadă în care el a fost vicepreşedinte şi apoi preşedinte interimar al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).
Ministrul Sănătății a declarat că a aflat din presă de demisia lui Andrei Baciu.
Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, luni, că a vorbit cu Andrei Baciu, şi nu a fost nevoie să îi ceară demisia, a fost o demisie de onoare a acestuia din funcţia de preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în urma apariţiei numelui său în dosarul achiziţiei de vaccinuri din pandemiei.
Dosarul vaccinurilor
Fostul ministru Vlad Vociulescu a explicat după ce a fost pus sub urmărire penală, că există un surplus de vaccinuri în toată Europa, întrucât statele membre s-au temut că, dacă nu vor comanda mai multe sau vor plasa treptat oridnele de achiziție, nu vor exista destule doze pentru populația eligibilă.
Ulterior, s-a dovedit, mai ales în România, care a avut cel mai redus grad de vaccinare, că dozele comandate sunt prea multe.
În Polonia, de exemplu, grupul farmaceutic american Pfizer a dat în judecată guvernul pentru neplata a 60 de milioane de doze de vaccin Covid-19 pe care Varşovia le-a comandat, dar pe care nu le-a mai ridicat. Este vorba despre recuperarea sumei de 1,4 miliarde de euro (6 miliarde de zloţi polonezi), iar audierea iniţială în faţa unui tribunal din Bruxelles este programată pentru 6 decembrie, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii de la Varşovia.
„Nu au fost deciziile mele, dar tot acest dosar este unic în Europa, nicăieri nu există un procuror care să investigheze o decizie politică de felul acesta”, a declarat Vlad Voiculescu, precizând că urgenţa atunci era salvarea de vieţi şi deschiderea economiei.
****