Percheziții la primăria Crevedia și la locuințele administratorilor firmei de GPL
Procurorii fac percheziții la locuințele administratorilor Flagas SRL, care deține depozitul GPL, la toate punctele de lucru ale societății și la Primăria Crevedia, pentru a se stabili ce controale s-au efectuat la firma respectivă după ce ISU i-a retras autorizarea în 2020 și a se lămuri exact dacă punctul de lucru din Crevedia respectiv funcționa ca depozit sau stație de încărcare.
Anunțul a fost făcut de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florenţa, într-o conferință de presă organizată duminică seara.
Din informațiile colectate până acum de investigatori reiese că în incinta punctului de lucru din Crevedia se obișnuia ca angajații societății să efectueze, chiar și după închiderea punctului de lucru pentru neregulile constatate anterior, diferite operațiuni de transfer a GPL dintr-o cisternă în alta sau în alte dispozitive.
Reamintim că dosarul (deschis in rem, pe infracțiunea distrugere din culpă urmată de un dezastru, infracțiune ce presupune existența cel puțin două victime / răniți sau decedați), este instrumentat de către procurorul Marius Iacob. Acesta a fostul adjunct al Laurei Coduței Kivesi, când aceasta conducea DNA, Iși a mai anchetat Dosarul uciderii avocatei Elodia Ghinescu și Dosarul bebelușilor decedați în incendiul de la maternitatea Giulești.
Cronologia evenimentelor ce au condus la exploziile de sâmbătă seara, prezentate de procurorul general:
- În spațiul în care s-a produs tragedia exista un punct de lucru al Flagas SRL și o clădire de birouri pentru angajați, oficial. Societatea are 25 de puncte de lucru.
- Din 3 iulie 2020, autorizația la incendii n-a mai fost prelungită, după ce s-au constat multiple nereguli, astfel că administratorii societății au declarat închiderea punctului de lucru de la Crevedia.
- Administratorii au păstrat locația pentru parcarea autocisternelor de gaz lichefiat.
- Primele indicii ale investigației arată că în incinta societății angajații au continuat operațiunile de transfer al gazului dintr-o cisternă în alta.
- În ziua de 26 august, în clădirea de birouri erau cazați ilegal patru angajați nepalezi, ei fiind înregistrați la alte puncte de lucru ale societății.
- În curte existau două cisterne goale, iar la ora 18:00 a sosit a treia cisternă, care a parcat între cele doua cisterne goale. Oficial, șoferul cisternei încărcate ar fi reclamat că are probleme la o roată și a cerut să facă transferul gazului într-o cisternă goală.
- „Cei doi șoferi se întâlnesc și inițiază transferul dintr-o cisternă în cealaltă, în condiții care nu-s pe deplin clare. Sub cisternă ar fi apărut o sursă de foc, moment în care unul dintre șoferi a intrat în birou cerându-le angajațiilor nepalezi să iasă repede afară. Angajații nepalezi au încercat să oprească traficul în zonă, iar cei doi șoferi au ramas să stingă incendiul”, a explicat procurorul general Alex Florenţa.
- La scurt timp are loc o prima explozie, puternică, cu flăcări până în strada, care a și provocat primele victime.
- În aproximativ o oră, ajung forțe de intervenție, pompieri, jandarmi, poliție, pentru securizarea zonei. Are loc apoi a doua explozie, mult mai puternică, care duce la un număr mai mare de victime și la avarierea locuințelor din vecinătate.
Despre cauza primei explozii
Nu se cunoaște deocamdată, întrucât cercetarea la fața locului e îngreunată din cauza situației emisiilor de gaze.
„Până când specialiștii de la ISU nu spun că nu mai e niciun pericol, ancheta se poate derula doar în perimetrul asigurat. Azi au fost identificați mai multi martori, au fost audieri și percheziții domiciliare, inclusiv la Primăria din localitate, la unul din punctele de lucru ale societății din București și la reședințele administratorilor societății”, a explicat procurorul general.
Referitor la faptul că incendiul ar fi izbucnit de la țigara unui angajat, Alex Florența a explicat că flăcările au fost văzute sub o autocisternă.
Câteva dintre obiectivele anchetei:
1.Stabilirea exactă a activității reale desfășurate la punctul de lucru din Crevedia. Ce a spus Alex Florența despre acest aspect:
- Sunt indicii pentru activități neconforme, nu era o simplă parcare.
- Sunt indicii însă că acolo se obișnuia ca angajații să facă transfer de GPL din cisterne
2.Posibilele complicități ce au favorizat tragedia: controalele efectuate după retragerea autorizației, ce instituții cunoșteau activitatea reală din așa-zisa parcare, dacă au existat sesizări înregistrate la instituțiile ce ar fi trebuit să oprească activitatea ilegală a firmei Flagas SRL.
****