Analiză ISW: O victorie totală a lui Putin în Ucraina ar expune cel mai mult România și Polonia
Conform ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului),
În eventualitatea ocupării complete a Ucrainei, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria. România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată.
În fața unei asemenea amenințări, NATO nu ar putea apăra România cu forțele de care dispune în prezent în Europa, conform analizai ISW (Institutul pentru Sudiul Războiului), intitulată, ”Prețul scump al pierderii Ukrainei”. .
Statele Unite au interes mult mai mare în războiul dintre Ucraina și Rusia decât își imaginează majoritatea oamenilor.
Cucerirea de către Rusia a întregii Ucraine este posibilă dacă SUA și UE își vor opri ajutoarele militare și economice, se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think tank american.
Un astfel de rezultat nedorit, ar reprezenta o armată rusească obosită dat victorioasă, ajunsă la granițele NATO de la Marea Neagră, până la Oceanul Arctic.
Armata ucraineană sprijinită de aliații occidentali a reușit să elimine aproape 90% din trupele ruse invadatoare, după februarie 2022, potrivit informațiilor serviciilor americane, însă rușii au reușit să-și completeze efectivele și își modernizează și extind capacitățile de producție ale complexului militaro-industrial într-un ritm mult mai rapid decât făcea înaintea declanșării conflictului armat.
O armată rusă victorioasă la sfârșitul acestui război va avea experiență de luptă și considerabil mai mare decât forțele terestre rusești de dinainte de 2022.
Economia Rusiei se va redresa treptat, pe măsură ce sancțiunile se erodează în mod inevitabil, iar Moscova dezvoltă modalități de a le evita sau a le atenua pe cele care mai rămân. În timp, își va înlocui echipamentele militare și își va reconstrui coerența, bazându-se pe experiență câștigată cu greu în războiul mecanizat, se arată în analiza ISW.
Rusia poate reprezenta o amenințare militară majoră pentru NATO
Rusia va instala chiar la granița cu NATO sisteme de apărare anti-aeriană de ultimă generație pe care doar avioanele de luptă invizibile ale SUA le pot depăși. Rusia poate reprezenta o amenințare militară convențională majoră pentru NATO pentru prima dată căderea URSS, într-un timp care ar depinde doar de rapiditatea cu care Kremlinul va investi în armata sa.
Potențialul militar general al Statelor Unite și al aliaților săi din NATO este mult mai mare decât cel al Rusiei, astfel încât nu există niciun motiv să ne îndoim de capacitatea Occidentului de a învinge orice armată rusă imaginabilă, chiar și presupunând că Rusia anexează pe deplin Ucraina și Belarus. Dar, deoarece americanii iau în considerare costurile de a continua să ajute Ucraina să lupte împotriva rușilor în următorii ani, ei merită să facă o analiză atentă a costurilor dacă ar permite Rusiei să câștige. Aceste costuri sunt mult mai mari decât își imaginează majoritatea oamenilor.
Costurile victoriei Rusiei în Ucraina ar fi incomparabil mai mari decât sprijinul necesar Ucrainei să reziste
Pentru a descuraja și a se apăra împotriva unei amenințări reînnoite a Rusiei în urma unei victorii complete a Rusiei în Ucraina, Statele Unite vor trebui să desfășoare în Europa de Est o parte considerabilă a forțelor sale terestre.
De asemenea, vor trebui să staționeze în Europa un număr mare de avioane de ultimă generație. Construirea și întreținerea acestor aeronave este intrinsec costisitoare, dar provocările în producerea lor rapidă vor forța probabil Statele Unite să facă o alegere între a păstra suficiente în Asia pentru a apăra Taiwan și ceilalți aliați ai săi asiatici și descurajarea sau înfrângerea unui atac rusesc asupra unui aliat NATO.
Întreaga acțiune va costa o avere, iar costurile vor dura atâta timp cât amenințarea rusă continuă – potențial pe o perioadă nedeterminată.
„Îngețarea” conflictului ar avantaja doar Rusia
Aproape orice alt rezultat al războiului din Ucraina este de preferat acestuia. A ajuta Ucraina să mențină liniile de apărare prin sprijinul militar continuu al Occidentului este mult mai avantajos și mai ieftin pentru Statele Unite decât a permite Ucrainei să piardă.
„Înghețarea” conflictului este mai rău decât a continua să ajute Ucraina să lupte – asta ar oferi Rusiei timp și spațiu pentru a se pregăti pentru un război reînnoit pentru a cuceri Ucraina și a confrunta NATO. A ajuta Ucraina să recâștige controlul asupra întregului sau a majorității teritoriului său ar fi mult mai avantajos, deoarece ar duce forțele ruse și mai departe spre est.
Cel mai bine, sprijinirea Ucrainei pentru a obține victoria și apoi ajutarea ei penrtu reconstrucție ar pune cea mai mare și mai eficientă armată prietenă de pe continentul european în fruntea apărării NATO – indiferent dacă Ucraina se alătură sau nu în cele din urmă alianței.
România nu ar putea fi apărată NATO în eventualitatea unui atac rusesc
Conform ISW, Rusia ar putea desfășura trei armate, compuse din 6 divizii mecanizate, la granițele cu România, Polonia, Slovacia și Ungaria. România ar fi direct amenințată din nord și sud-est de două armate ruse și un corp de armată.
NATO nu ar putea apăra România în fața unui astfel de atac, dacă luăm în considerare numărul de forțe pe care Alianța le are în prezent în Europa. Stoparea invaziei de anul trecut și faptul că încă avem o linie stabilă a frontului în Ucraina „ferește” în prezent România (dar și Polonia sau Slovacia) de riscul unui atac terestru din partea armatei ruse.
Ucraina este cel mai mare obstacol în calea Rusiei spre Europa
Astfel, în acest moment, Ucraina continuă să funcționeze ca o imensă „zonă-tampon” între aceste țări NATO și Federația Rusă, arată ISW.
„Eliberarea de către ucraineni a regiunii vestice a Hersonului a făcut ca cele mai apropiate trupe ruse de granița cu România să se afle la 350 de kilometri. Majoritatea trupelor ruse se află la peste 560 de kilometri de România și mult mai departe de Polonia, Slovacia și Ungaria”
În acest moment, războiul din Ucraina „ține ocupați” aproape jumătate de milion de soldați ruși – aproape toată forța militară terestră de care dispune în acest moment Federația Rusă (cu totul, „pe hârtie”, armata rusă numără circa 1,3 milioane de soldați – din forțele terestre, aviație, marină etc.).
***
(Citiți și: ”Interviu Robert D. Kaplan / „În viață totul este despre hărți și geografie, până când totul este despre Shakespeare””)
***