Jurnalul interzis de cenzura comunistă. Detaliile Nobelului luat de Emil Palade în 1974!

Jurnalul interzis de cenzura comunistă. Detaliile Nobelului luat de Emil Palade în 1974!

Pe 10 octombrie 1974, ascultătorii au aflat la postul de radio “Europa Liberă” că savantul George Emil Palade este primul român care a obţinut premiul Nobel. La festivitatea de decernare a premiilor a participat şi o delegaţie română, printre ei fiind şi patru membri ai familiei Palade. Nepotul savantului, prof. dr. Radu Şerban Palade, a notat minuţios tot ce s-a întâmplat la Stockholm, detalii interzise parţial de cenzura comunistă.

Prof. dr. Radu Şerban Palade (Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti), nepot pe linie maternă al marelui savant George Emil Palade (primul român distins cu Premiul Nobel) a participat la Stockholm la decernarea Premiilor Nobel 1974.

A fost unul din cei patru membri de familie care au primit aprobare să fie alături de marele savant în momentul în care a primit distincţia de recunoaştere a valorii, muncii şi geniului. Timp de o săptămână a fost în mijlocul evenimentelor pe care le-a notat minuţios într-un jurnal.

Parte din informaţiile culese la faţa locului şi pozele făcute au apărut la scurt timp în “Tribuna de Cluj”, la solicitarea redactorului-şef D. R. Popescu. Informaţiile interzise de comunişti şi detaliile care nu au încăput în paginile ziarului au fost publicate recent într-o carte. “Jurnal de Nobel 1974” a ieşit de sub tipar, în mai 2016, la Editura Sfera Bârlad în număr de 300 de exemplare.

Premiile Nobel sunt decernate anual începând cu anul 1901, în luna decembrie, la Stockholm. Cinci personalităţi de origine română au fost laureate cu premiul Nobel până în prezent.

Este vorba despre fiziologul George Emil Palade, medicul Ioan Moraru, scriitorii Elie Wiesel şi Herta Muller şi fizicianul Stefan Muller. Mai sunt şi alţi români ce au avut şansa de a fi premiaţi cu această distincţie, însă au ratat premiul „la mustanţă”. Este vorba despre inventatorul insulinei, Nicolae Constantin Paulescu, scriitorul Lucian Blaga şi fizicianul Ştefan Procopiu.

Nepotul primului laureat Nobel a aflat iniţial de la prietenii de familie că unchiul său se aflaă pe lista laureaţilor din 1974. Vestea incredibilă, ce fusese vehiculată pe surse şi în cazul altor români de geniu, a fost auzită public în premiră de postul de radio “Europa Liberă”, apoi a fost preluată şi mediatizată intens.

FOTO Imagini publicate în “Jurnal de Nobel 74”

image

Pe 8 decembrie 1974, familia Palade a urcat în avionul Tarom către Stockholm. “Îm momentul în care am păşit pe aeronavă am avut senzaţia că sunt într-o altă lume. Aveam 30 de ani dar nu mai călătorisem niciodată cu avionul, nu mai părăsisem ţara, nu mai avusesem paşaport, nu aveam habar ce înseamnă o lume normală. Câte handicapuri! Eram fascinat de tot ce se petrece în jurul meu şi mă întrebam de ce aici totul se desfăşoară firesc, normal, relaxat, iar la noi în ţară nu”, a consemnat Radu Şerban Palade.

Detaliile din “Jurnal de Nobel”, ceuzurate de comunişti

“Adevărul” a făcut o selecţie a evenimentelor trăite şi notate de nepotul savantului George Emil Palade care nu au putut fi făcute publice la acea vreme din cauza cenzurii. Deşi aparent sunt lucruri banale, obişnuite, au fost interzise, fiind considerate ca afront adus orânduirii comuniste. Unele sunt simple remarci cu privire la diferenţele de nivel de trai, faptul că au primit bani de buzunar de la unchiul lor pentru că nu îşi permiteau să ia masa în Suedia etc.

“Standardul de viaţă al suedezilor este la această oră cel mai ridicat din Europa şi se pare că se află pe primele locuri din întreaga lume. Din păcate, alcoolismul este o plagă socială serioasă, Suedia fiind ţara în care se pensioonează pentru etilism cronic”.

“M-a surprins când am ajuns în Stockholm luminaţia oraşului. După războiul arabo-israilian din septembrie-octombrie 1974 şi declanşarea crizei de carburanţi, la Bucureşti s-au luat măsuri draconice de economisire a energiei, în primul rând de reducere a iluminării oraşului în cursul nopţii. Aici, efectele crizei energetic nu se vedeau”.

“George (n.r. – George Emil Palade) păstra un frac de la Bucureşti, croit probabil în 1938 pe care nu-l mai îmbrăcase de foarte mulţi ani şi care trebuia aranjat pentru a putea fi folosit din nou în împrejurările festive”“Într-o carte voluminoasă (n.r. meniul restaurantului) prezenta băuturile pe care le puteai comanda. Am găsit şi vinuri româneşti – Târnave şi Murfatlar. Noi am băut o sticlă de vin franţuzesc la recomandarea specialistului somelier”.

“Fiind în perioada premergătoare Crăciunului, peste tot se aflau aranjate cu mult bun gust,globuri, coroniţe de brad, toate având darul de a crea o atmosferă feerică, de basm. A doua impresie pregnant a constituit-o abundenţa sorturilor de marfă”.

“Încruntarea şi indiferenţa vânzătorului făceau parte din cadrul obişnuit de desfăşurare a cumpărăturilor la noi în ţară. Asta e diferenţa dintre comerţul socialist şi cel din economia de piaţă”.

FOTO Imagini publicate în “Jurnal de Nobel 74”

image

George Emil Palade s-a născut la data de 19 noiembrie 1912 la Iaşi, într-o familie de profesori. În anul 1946, după ce s-a căsătorit, a luat decizia de a se muta în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat ca şi cercetător la Universitatea Rockefeller din New York.

Ieşeanul a devenit un cunoscut medic şi om de ştiinţă, fiind specialist în domeniul biologiei celurare. În anul 1974, George Emil Palade a primit premiul Nobel pentru fiziologie şi medicină împreună cu medicii belgieni Christian de Duve şi Albert Claude. Au obţinut distincţia datorită descoperirilor făcute cu privire la organizarea funcţională a celulei ce au avut un rol esenţial în dezvoltarea biologiei celulare moderne.

George Emil Palade a murit în Statele Unite ale Americi, în California, la data de 8 octombrie 2008, la vârsta venerabilă de 96 de ani.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *