Istoria ursului Paddington
În 1956, pe raftul unui magazin Selfridges din Regatul Unit stătea un ursuleț de pluș. Unul singur, atât. Rătăcit și oropsit. Sau cel puțin așa i s-a părut lui Michael Bond, pe atunci scriitor și cameraman la BBC. Înduioșat, acesta a decis să îl cumpere.
Era decembrie, chiar Ajunul Crăciunului, deci ursulețul singuratic s-a transformat rapid într-un cadou în plus pentru soția domnului Bond.
Cei doi soți l-au botezat Paddington pe ursulețul de pluș, după denumirea stației feroviare din apropierea locuinței lor. Istoria abia de-acum începe. Sau, mai bine zis, povestea. Sau, corect, povestea inspirată de istorie.
Michael Bond a început să lucreze la o carte pentru copii care avea drept personaj principal un ursuleț. Pe ursulețul Paddington. Istoria care l-a influențat în creionarea personajului literar – devenit ulterior o emblemă pentru Regatul Unit, răspândit și iubit în întreaga lume – nu este una deloc veselă.
Bond a scris povestea cu gândul la copiii evrei transportați în Londra în preajma celui de Al Doilea Război Mondial. Avea imprimată în minte, din copilărie, imaginea acestor mici refugiați care treceau prin stația de tren de lângă casa lui în cadrul a ceea ce s-a numit Kindertransport.
În contextul epocii, vizele pentru evrei erau greu de obținut, multe dintre țări fiind reținute în a-i primi pe aceștia. Parlamentul Britanic a decis însă, în 21 noiembrie 1938, să permită intrarea copiilor evrei sub 17 ani pe teritoriul Regatului Unit.
Kindertransport a reprezentat astfel o operațiune în cadru organizat de salvare a unui număr mare de copii, cam zece mii, predominant evrei, din calea nazismului. Aceștia au fost aduși din Germania, din Austria, din Cehoslovacia și din Polonia în Londra, în punctele de primire din numeroase stații feroviare și găzduiți ulterior în diverse centre de orfelinat. Micuții refugiați, își amintea Michael Bond, aveau o etichetă cu numele și adresa la gât și o valijoară sau pur și simplu un pachet cu câteva lucruri.
Creatorul, Michael Bond, şi creaţia, ursul pe nume Paddington
Așa s-a născut povestea ursulețului orfan trimis de mătușa sa în Regatul Unit și găsit de familia Brown în gara Paddington, stând pe o valiză veche, cu un bilet prins de haină pe care scria: „Vă rog să aveți grijă de acest urs. Mulțumesc”.
Prima carte pentru copii semnată de Michael Bond a fost publicată în 1958 cu titlul Un urs pe nume Paddington. Au urmat mai mult de 20 de volume vândute în peste 30 de milioane de copii în întreaga lume. Plus adaptări video. Plus o prietenie istorică cu Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.
Și, probabil, multe sandviciuri cu marmeladă.
Fragmentul face parte din articolul „Din joaca istoriei: Teddy, Winnie, Paddington”, publicat în numărul 263 al revistei „Historia”, disponibil la toate punctele de distribuție a presei, în perioada 15 decembrie – 14 ianuarie, și în format digital pe platforma paydemic.
FOTO: Profimedia