Ultima fotografie cu Brâncuși în România, scoasă la licitație
Pe 9 martie, de la ora 19, Casa de licitații ”Historic” organizează licitația ”Avangardă și avangardiști”, în cadrul căreia vor fi licitate, printre altele, exponate extrem de rare și valoroase legate de Constantin Brâncuși și Victor Brauner.
Înscrierile la licitație se fac online. În total, sunt 182 de exponate, iar unul dintre cele mai valoroase exponate licitate este ultima fotografie a lui Constantin Brâncuși în România, al cărei preț de pornire este de 2.500 de euro. Este vorba despre o fotografie de epocă cu Constantin Brâncuși la amplasarea Mesei Tăcerii, realizată de Marcu Micu în 1938. Exponatul este cu atât mai valoros cu cât este cu Brâncuși în mișcare, în timp ce majoritatea fotografiilor cu marele sculptor sunt realizate în studio. Fotografia scoasă la licitație provine din arhiva familiei lui Marcu Micu.
„Fotografiile cu Brâncuși în România sunt foarte rare. Pe piața internațională, fotografiile cu Brâncuși se vând foarte scump, însă acele fotografii nu sunt făcute în România. Brâncuși a revenit în România de foarte puține ori. Fotografia lui Brâncuși la amplasarea Mesei Tăcerii la Târgu Jiu este făcută de bunul său prieten Marcu Micu. Este o fotografie de la ultima vizită în țară a lui Brâncuși, practic ultima cu Brâncuși în România. În primăvara anului 1938, Brâncuși revine în țară pentru a supraveghea personal amplasarea Mesei Tăcerii, moment la care a fost realizată fotografia scoasă acum la licitație. La acel moment, Masa Tăcerii, din două variante comandate de artist, a fost amplasată alături de cele 12 scaune sculptate sub formă cilindrică în jurul Mesei și alte 30 de scaune cu fața pătrată de-a lungul aleii care unește Masa cu Poarta Sărutului. Ulterior, Brâncuși s-a întors la Paris, unde s-a îmbolnăvit. Când a fost inaugurat ansamblul, pe 27 octombrie 1938, Brâncuși era deja la Paris și nu s-a mai întors. Ulterior a început războiul și Brâncuși nu a mai revenit vreodată în România”, a declarat pentru „Adevărul” Cezar Florea, directorul Casei de licitații Historic și președintele Societății Române de Bibliofilie.
Fotografia a fost realizată în 1938 la Târgu Jiu (foto: Casa de licitații Historic)
Citește mai multe amănunte pe adevarul.ro
Mai multe pentru tine…