Davos 2024 – Agenda în cel mai complicat context geopolitic din istoria Forumului Economic Mondial

Davos 2024 – Agenda în cel mai complicat context geopolitic din istoria Forumului Economic Mondial

Cea de-a 54-a reuniune anuală a Forumului Economic Mondial (WEF) din stațiunea de schi elvețiană Davos va avea loc în cel mai complicat context geopolitic al său de până acum, după cum a afirmat președintele acesteia, Borge Brende (foto).

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, președintele francez Emmanuel Macron și lideri cheie din Orientul Mijlociu sunt programați să participe la lucrările forumului norganizat între 15-19 ianuarie, punând discuțiile pentru a pune capăt războaielor din Gaza și Ucraina în fruntea agendei pentru elita globală.

Sesiune economică cu ușile închise

O imagine economică globală provocatoare, cu politici de schimbare a ratei dobânzii și datorii în creștere, va fi analizată de bancherii centrali, finanțatorii și liderii de afaceri prezenți.

O sesiune cu ușile închise va aborda acest context. Această reuniune va fi condusă de directorii executivi ai băncii britanice Barclays și asigurătorului de viață canadian Manulife Financial Corp, potrivit Reuters.

Agenda reuniunii e plină de războaie

Președintele WEF, Borge Brende, a spus că o mare parte din accentul reuniunii din acest an va fi pus pe discuții diplomatice la nivel înalt despre războaiele din Orientul Mijlociu, Ucraina și Africa. „Ne vom asigura că adunăm oamenii potriviți… pentru a vedea cum putem rezolva această lume foarte provocatoare”.

Secretarul de stat american Anthony Blinken și consilierul pentru Securitate Națională, Jake Sullivan, vor participa amândoi la reuniunea de la Davos. Un oficial de la Casa Albă a spus că la una dintre sesiuni va participa și Doug Emhoff, soțul vicepreședintelui Kamala Harris.

Discuții ale părților din conflictul din Gaza

Blinken și Sullivan se vor alătura la Davos discuțiilor părților din conflictul din Gaza, inclusiv liderilor din Qatar și Emiratele Arabe Unite – ambele țări cu influență în Orientul Mijlociu – și președintele Israelul, Isaac Herzog. Secretarul general al ONU, António Guterres, și peste 40 de miniștri de externe vor fi de asemenea la fața locului, au spus organizatorii.

Se așteaptă ca președintele Emmanuel Macron să țină un discurs despre rolul Franței în viitorul Europei, în timp ce președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va adresa forumului, au spus organizatorii.

Prezența oficialilor din Rusia este incertă

Războiul din Ucraina, care a dominat ultimele două întâlniri ale WEF, este din nou în fruntea agendei, președintele Volodimir Zelenski fiind așteptat să țină din nou un discurs. Nu este încă clar dacă vor participa la Forum oficiali ruși.

China, un aliat esențial al președintelui rus Vladimir Putin, îl va trimite pe premierul Li Qiang.

Organizatorii WEF au subliniat și prezența liderilor cheie din Sudul Global. Grupul nealiniat de țări din Asia, Africa și America Latină a rămas în mare parte spectator în privința războiului din Ucraina, după ce a condamnat inițial Moscova.

”Ceea ce ne-au arătat ultimii ani este că nu suntem rezistenți”

Riscurile geopolitice s-au amplificat pe tot globul în ultimii ani, odată cu războiul Rusiei în Ucraina și războiul Israelului cu militanții Hamas și impactul recent asociat asupra transportului maritim în Marea Roșie. Între timp, China a crescut presiunea militară pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate asupra Taiwanului.

„Din păcate, ceea ce ne-au arătat ultimii doi ani cu pandemia, războiul din Ucraina și alte câteva crize din întreaga lume este că nu am fost atât de rezistenți”, a declarat Bob Sternfels, Global Managing Partner, McKinsey & Company, referindu-se la cooperare globală într-un briefing înainte de Davos. „Fără rezistență, putem avea adevărate eșecuri.”

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *