Un tezaur de monede romane, descoperit cu un detector de metale în Alba
Zeci de monede romane vechi de aproape 2.000 de ani au fost descoperite pe un teren agricol de lângă orașul Ocna Mureș, județul Alba, de către un bărbat care deține legal un sistem de detecție metale.
Imediat după descoperire, acesta a anunțat arheologii și autoritățile. Tezaurul format din 60 de monede de argint a fost găsit la o adâncime cuprinsă între 5 și 40 de centimetri.
„Am descoperit un tezaur format din monede romane de argint pe un teren agricol. Monedele erau împrăștiate pe o suprafață destul de mare, dar încet-încet cred că m-am apropiat de locul unde au fost îngropate, m-am oprit din detecție pentru a nu distruge contextul și am anunțat pe cei în măsură să continue scoaterea tezaurului. Într-o groapă am dat de un șir de monede, la diferite adâncimi (de la 5 cm până la 35-40 cm) semn că au fost trase de plug de la locul inițial”, a afirmat cel care a realizat descoperirea.
După anunțarea autorităților și cercetările de la fața locului, au mai fost găsite alte câteva zeci de monede în plus față de cele scoase la suprafață de bărbatul din Ocna Mureș.
Tezaurul a ajuns la Muzeul Unirii din Alba. Foto: Facebook/ Comunitatea Arheologilor Amatori
Acesta este al doilea tezaur de monede romane descoperit pe teritoriul județului Alba într-un interval de trei luni.
În august și septembrie a.c., în zona comunei Jidvei au fost găsite 116 monede dacice și romane, descoperirea inițială fiind realizată tot de un bărbat pasionat de detecție.
Astfel, într-o pădure din localitatea Jidvei a fost găsit un complex arheologic de epocă dacică, care cuprinde un tezaur monetar, depus într-un vas din bronz, cuprinzând monede de tip tetradrahmă „Macedonia Prima”, din argint (159-150 a. Chr), drahme de tip „Rădulești-Hunedoara”, dacice (sec. III – II a. Chr), denari de epocă romană (antoninieni), o fibulă din fier, dacică și un amnar din fier, de epocă romană.
Sursa: adevarul.ro