Modificări-surpriză la Legea AI a UE: recunoaștere facială fără mandat
Modificări de ultimă oră aduse Legii privind inteligența artificială a Uniunii Europene vor permite forțelor de ordine să folosească tehnologia de recunoaștere facială pe filmările video înregistrate fără aprobarea unui judecător – mergând mai departe decât ceea ce a fost convenit de principalele trei instituții UE, potrivit legiuitorului european Svenja Hahn.
Europarlamentarul german a declarat Politico că textul final al noilor reguli ale blocului privind inteligența artificială este „un atac la adresa drepturilor civile” și ar putea permite „utilizarea iresponsabilă și disproporționată a tehnologiei de identificare biometrică, așa cum știm că se întâmplă doar în state autoritare precum China.”
Președinția spaniolă a Consiliului, responsabilă de modificări subtile în lege
Textul final a fost elaborat de președinția spaniolă a Consiliului pe data de 22 decembrie 2023.
La începutul lunii decembrie 2023, UE a convenit asupra reglementării inteligenței artificiale – primul regulament din lume – pentru a aplica reguli cu caracter obligatoriu privind utilizarea tehnologiei AI în plină dezvoltare.
Svenja Hahn, membru al grupului liberal Renew, a spus că forma finală a textului a introdus o ”portiță” pentru utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială, care nu se găsea în acordul inițial.
Europarlamentarul german a explicat problema: în documentul final se vorbește despre așa-numita post recunoaștere facială, în care tehnologia este utilizată pe înregistrări preexistente, deci nu scanează în timp real imaginile surprinse de camere montate în spații publice, acțiune care rămâne în mare parte interzisă în conformitate cu Legea AI.
Svenja Hahn spune că această formulare încălcă acordul la care au ajuns Parlamentul European și Consiliul la data de 8 decembrie, care prevedea post recunoașterea facială ”doar pentru infracțiuni foarte grave, în condiții foarte stricte, adică cu avizul unei instanțe”.
În condițiile în care aceste precizări au dispărut din varianta finală a legii, dacă aceasta va fi forma aprobată de Consiliu, ”post recunoașterea facială” se va produce în baza unor simple decizii administrative, deci fără mandat judecătoresc.
Actul AI ar urma să fie adoptat de Consiliu în 2 februarie
Guvernele UE urmează să primească textul final al Actului AI pe 24 ianuarie, cu scopul de a fi aprobat la summit-ul din 2 februarie. După aceea, Parlamentul va trebui să adopte legea cu un vot în plen.
Comisiile parlamentare, grupurile politice sau alianțele a peste 40 de parlamentari vor putea propune amendamente – care, dacă sunt aprobate, vor face obiectul unor negocieri suplimentare în Consiliu și Parlament.
***