Record la electricitate produsă pe bază de cărbune în 2023. China bate totul

Record la electricitate produsă pe bază de cărbune în 2023. China bate totul

Producția globală de energie pe bază de cărbune a atins un nivel record în 2023, conform datelor think tank-ului de mediu Ember citat de Reuters.

Pentru a satisface cererea crescută de energie electrică și ca să își asigure securitatea energetică, țările asiatice în special, au recurs la termocentrale, cantitatea de cărbune pentru generarea de energie, atingând o valoare record.

Conform datelor Ember, generarea globală de energie electrică pe bază de cărbune a fost de 8.295 terawați-oră (TWh) în primele 10 luni din 2023, în creștere cu 1% față de aceeași perioadă din 2022.

În același timp, exporturile globale de cărbune au crescut, de asemenea, pentru prima dată anul trecut, la peste 1 miliard de tone, conform datelor furnizate de compania de consultanță Kpler, citată de Reuters. În 2023, exporturile mondiale de cărbune energetic au atins 1,004 miliarde de tone, în creștere cu 6,6% față de anul precedent.

Cererea globală de cărbune a crescut probabil cu 1,4% în 2023 și a depășit pentru prima dată un nivel record de 8,5 miliarde de tone, arată Agenția Internațională pentru Energie (IEA) în raportul său din decembrie.

Topul mondial al producătorilor de cărbune

Mai mult, cei trei producători de top de cărbune din lume – China, India și Indonezia – sporesc producția, care atinge noi cote maxime, a declarat AIE în raportul său anual „Carbune 2023”.

În timp ce cererea de cărbune din Statele Unite și UE a fost stabilită pentru o scădere record de 20% în 2023, utilizarea cărbunelui în economiile emergente „rămâne foarte puternică, crescând cu 8% în India și cu 5% în China în 2023, datorită creșterii cererii de electricitate și producției hidro slabă”, a spus AIE.

Producția de cărbune din China a atins un nou record în 2023

Cererea mai mare de energie și eforturile de a spori securitatea energetică au împins producția de cărbune a Chinei la un nivel record în 2023, potrivit datelor oficiale publicate de biroul chinez de statistică.

Producția de cărbune din China a crescut cu 2,9% 4,66 miliarde de tone în 2023, conform datelor Biroului Național de Statistică din China citate de Reuters.

Importurile de cărbune au crescut, de asemenea, anul trecut, deoarece unele operațiuni miniere interne au fost suspendate pentru o perioadă de timp în 2023 din cauza inspecțiilor și problemelor de siguranță ale minerilor.

Cererea mai mare după ridicarea restricțiilor legate de COVID și creșterea prețurilor interne la cărbune a dus la importuri record de cărbune în China, care au crescut cu 61,8% față de 2022, până la 474,42 milioane de tone în 2023, au arătat ultimele date de la Administrația Generală a Vămilor, publicate săptămâna trecută..

În ultima parte a anului 2023, China și-a intensificat producția, importurile și consumul de cărbune și gaze naturale, deoarece cererea sa de electricitate a crescut în a doua jumătate a anului și pare să atingă un nivel record al cererii în această iarnă.

Autoritățile chineze au fost dornice să evite repetarea penelor de curent din 2022 și creșterea prețurilor și au instruit companiile și pe producători să maximizeze importurile și producția de cărbune înainte de venirea iernii.

Proiecte noi de termocentrale în China însumând 50 GW

China continuă să se bazeze pe cărbune și generarea de energie pe bază de cărbune pentru a-și satisface cererea în creștere de energie și, în ciuda faptului că este cel mai mare investitor mondial în capacități solare și eoliene, construiește și o mulțime de noi capacități de energie electrică pe bază de cărbune.

Numai în prima jumătate a anului 2023, în China s-au aprobat instalații noi de producere a energiei pe bază de cărbune însumând 50 GW, a specificat Greenpeace în raportul său anual. Capacitatea instalată a noilor proiecte este mai mare decât toată capacitatea pusă în funcțiune în tot anul 2021, a subliniat ONG-ul de mediu.

Cererea de cărbune a Chinei este așteptată să se reducă în acest an și să stabilizeze în 2026. Consumul de cărbune energetic la nivel global se va reduce din 2026, „dar China va avea ultimul cuvânt”, scrie în raportul anual Cărbune 2023 al AIE.

Potrivit agenției internaționale, viitorul cărbunelui în China va fi influențat în următorii ani de ritmul de instalare a noi capacități „verzi”, de condițiile meteo și schimbările structurale din economia chineză, potrivit AIE.

Perspectivele pentru cărbunele din China vor fi afectate semnificativ în următorii ani de ritmul de desfășurare a energiei curate, condițiile meteorologice și schimbările structurale din economia chineză, potrivit agenției.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *