Eminescu, în viziunea primului artist care i-a ilustrat opera poetică
În patrimoniul Muzeului „Mihai Eminescu”, filială a Muzeului Național al Literaturii Române Iași, se află o colecție de cărți poștale de inspirație eminesciană, realizate după lucrările artistului Leonard Salmen, un ilustrator prolific al poeziilor lui Mihai Eminescu.
Leonard Salmen, grafician de origine poloneză, a fost primul artist care a ilustrat opera poetică eminesciană, începând cu anul 1895 (data certă a primei cărți poștale ilustrate): „Necunoscutul Leonard Salmen e uluitor în câteva «glosări» pe marginea poeziilor lui Eminescu. Salmen este un caz aparte de încăpățânare în fața șevaletului cu poezia într-o mână și cu cărbunele în cealaltă. Leonard Salmen intră în istorie pentru performanța de a fi ilustrat toate poeziile lui Eminescu publicate în epocă”1.
Primul grafician care a organizat o expoziție personală cu lucrări inspirate din lirica eminesciană
Între anii 1895 și 1925, Editura Librăriei Socec & Co. din București și Depozitul universal Șaraga din Iași au publicat mii de cărți poștale ilustrate după „«desenele de atmosferă» ale lui Leonard Salmen, multe însoțite de poezii ale lui Eminescu”2. Aceste „vederi” s-au bucurat de o popularitate mare în rândul publicului, circulând în toată țara, dar și în străinătate. Leonard Salmen a fost primul grafician care a organizat o expoziție personală cu lucrări inspirate din lirica eminesciană, cu prilejul comemorării a 20 de ani de la moartea poetului, la Galați, în anul 1909, serbări aflate sub coordonarea lui Corneliu Botez, magistrat și publicist gălățean3.
La invitația Institutului de Arte Grafice și Editură „Minerva” din București, Leonard Salmen a ilustrat ediția Ion Scurtu, din 1910, a poeziilor lui Mihai Eminescu, „lucrare de referință pentru o bună perioadă de timp”4. Amintim faptul că Salmen a executat, între anii 1908-1909 și 1922-1923, 15 portrete ale familiei regale și 40 de portrete ale unor scriitori, critici, istorici şi artiști români, printre care: Vasile Alecsandri, Dimitrie Anghel, Alexandru Vlahuță, George Coșbuc, Mihail Sadoveanu, Bogdan Petriceicu Hasdeu, Nicolae Iorga ș.a., iar dintre scrierile lui Dimitrie Bolintineanu, Carmen Sylva și Mihail Sadoveanu a ilustrat diferite lucrări5.
Valoarea estetică a desenelor eminesciene ale lui Salmen este inegală: „Câteva lucrări pot rămâne în secțiunea respectivei epoci, a depozitului Muzeului de Artă – una din «Împărat și proletar», una-două din ciclul «Epigonii», vreo două din «Junii corupți», două-trei dintr-un ciclu în genere reușit – «Strigoii» (…), iar o scenă din teribila încleștare dintre Mircea și Baiazid din «Scrisoarea III» e de-a dreptul impresionantă”6.
Polonezul Leonard Salmen se alătură altor artiști plastici importanți din spațiul românesc ce au ilustrat opera lui Mihai Eminescu. Amintim aici doar pe câțiva dintre aceștia: Ion Georgescu, Constantin Jiquidi, Francisc Șirato, Ary Murnu, Mișu Teișanu, Aurel Bordenache, Ligia Macovei ș.a.
Cărțile poștale ilustrate de Leonard Salmen se regăsesc în colecții private, muzee și biblioteci, mai multe lucrări, executate în cea mai mare parte în cărbune, aflându-se în patrimoniul Cabinetului de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.
Cartolinele deținute de Muzeul Național al Literaturii Române Iași au un singur destinatar: o tânără institutoare, Elena Șentea, care activa la Școala românească din Pera, districtul Beyoğlu din Istanbulul de astăzi. Între anii 1909 și 1912, aceasta a primit zeci de cărți poștale de la rude și prieteni, pe care le-a păstrat, ele putând fi admirate astăzi în muzeul dedicat lui Mihai Eminescu din Copoul Iașilor.
Muzeul „Mihai Eminescu” Iași
Actuala clădire a Muzeului „Mihai Eminescu” din Iași a fost ridicată în doar câteva luni, de către Primăria Municipiului Iași, după planurile arhitectului Virgiliu Onofrei, pe locul unde a existat restaurantul „Rarău”. În anul 1983, printr-o hotărâre a Primăriei ieșene, clădirii restaurantului i s-a dat o destinație culturală, fiind organizată o expoziție cu tematică eminesciană a colecționarului Dumitru Grumăzescu. În iunie 1984, cu prilejul comemorării a 95 de ani de la moartea poetului, în locul expoziției colecționarului ieșean a fost inaugurată o expoziție permanentă „Mihai Eminescu” cu documente, fotografii, cărți și obiecte din patrimoniul Muzeului Literaturii Române Iași. În ianuarie 1989 au început lucrările de demolare ale clădirii restaurantului „Rarău” și de construire a unui muzeu dedicat poetului național, în anul centenarului morții acestuia. Muzeul „Mihai Eminescu” din Iași a fost deschis în data de 13 august 1989. Sunt expuse fotografii, manuscrise, ediții princeps, piese de mobilier, ilustrate, medalii și cărți (primele ediții ale cercetărilor ce marchează începuturile eminescologiei) din Donația „Dumitru Grumăzescu”.
Muzeul din Parcul Copou deține și o bogată colecție de artă plastică (grafică, pictură și sculptură), lucrări ale unor importanți artiști români, precum Richard Hette, Ștefan Constantinescu, Victor Mihăilescu Craiu, Ștefan Boușcă, Dan Hatmanu, Traian Mocanu ș.a.
PROGRAM DE VIZITARE:
MARȚI-DUMINICĂ – 10:00-17:00
TARIFE DE VIZITARE:
ADULȚI – 9 LEI, ELEVI ȘI STUDENȚI – 2 LEI, PENSIONARI – 5 LEI
Note:
1. Petre Popescu-Gogan, Ecouri eminesciene în arta plastică, București, 1989, p. 31.
2. Ibidem, p. 17.
3. Vezi Omagiu lui Mihail Eminescu. Cu prilejul a 20 de ani de la moartea sa, București, 1909.
4. Nicolae Mareș, Despre graficianul polonez Leonard Salmen și Eminescu, în „Tribuna”, anul XVII, nr. 345, Cluj-Napoca, 16-31 ianuarie 2017, p. 20. Vezi și ediţia îngrijită şi prefaţată de Valentin Coşereanu: Mihai Eminescu, Poezii ilustrate de Leonard Salmen, Brăila, 2013.
5. Ibidem, p. 21.
6. Petre Popescu-Gogan, op. cit., p. 32.