ieftinirea cerealelor a inversat trendul prețurilor generale

ieftinirea cerealelor a inversat trendul prețurilor generale

Primele estimări ale prețurilor agricole pentru 2023 făcute de Eurostat arată o temperare și chiar scăderi de prețuri, după creșterile abrupte care au caracterizat anii 2021 și 2022.

Însă e vorba doar de medie: prețurile agricole de bază s-au scumpit cu 2 cifre la nivelul întregii Uniuni Europene, acestea fiind compensate statistic de scăderea prețurilor la cereale, dată de importurile din Ucraina.

În 2023, prețul mediu al mărfurilor agricole în ansamblu (producție) în UE a crescut cu 2% față de anul precedent, în timp ce prețul mediu al bunurilor și serviciilor consumate în prezent în agricultură (input-uri) a scăzut cu 5%.

Creșterea generală modestă a prețului bunurilor agricole în ansamblu reflectă contrastele dintre produsele luate separat:
S-au înregistrat creșteri semnificative de preț pentru:

  • uleiul de măsline (54%),
  • cartofi (23%),
  • carne de porc (22%)
  • ouă (20%).

Marea scădere (26%) a fost înregistrată la cereale (un agregat care se referă la grâu, orz, porumb, secară și ovăz, precum și alte tipuri de cereale), și pe fondul importurilor mult mai ieftine din Ucraina.

Dintre inputurile care nu sunt legate de investiții, prețul mediu al îngrășămintelor și al amelioratorilor de sol a scăzut cu 23%, iar cel al lubrifianților energetici a scăzut cu 12% – toate acestea urmând traiectoria prețurilor la energie.

Pe de altă parte, prețul mediu al produselor de protecție a plantelor și al pesticidelor a crescut cu 9%, la fel ca semințele și materialul săditor.

România dintre prețurile agricole: la producție, la inputuri

În România, după creșterea explozivă din 2022 a prețurilor la cereale, floarea soarelui, porumb, care ocupă cea mai mare parte a terenurilor arabile, anul 2023 a adus scăderi mari ale prețurilor. În același timp inputurile au continuat să se scumpească, marginal, dar peste producția agricolă.

De exemplu, dacă în Uniunea Europeană anul trecut îngrășămintele s-au ieftinit cu aproximativ 22%, în România acestea s-au scumpit în 2023 cu 3%, după ce în 2022 prețurile au urcat cu aproape 70%, conform datelor Eurostat.

Prețurile îngrășămintelor în 2023 au fost mai mici decât în 2022 în 22 de țări UE (din 26 cu date disponibile).

Prețurile au scăzut cel mai rapid în Luxemburg (-46%), Suedia (-41%) și Finlanda (-39%). În schimb, prețurile au fost mai mari în Cipru (14%), Malta (9%), Grecia (6%) și România (3%).

***

(Citiți și: ”Analiză / Agricultura în ”Triunghiul Bermudelor”: creștere de costuri, scădere a productivității, scădere a prețului produselor”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *