Oamenii de știință din China au făcut experimente cu hibrizi om-cimpanzeu în anii ‘60
China ar fi făcut propriile experimente cu crearea de hibrizi om-cimpanzeu, au scris ziarele chineze din anii 1980, citând unul din savanții care a luat parte la ele în anii 60. Sovieticii au inițiat experimente similare pentru a produce supersoldați – ambele au eșuat.
Ji Yongxiang, neurochirug de meserie, a făcut o dezvăluire bizară ziarului chinez Wen Hui Boa la începutul anilor 80, susținând teoria că ar fi posibil un hibrid om-maimuță ce ar fi capabil de limbaj și de o inteligență superioară altor animale. Acesta a spus că acești hibrizi ar putea fi folosiți la munci agricole, la cărat și chiar trimiși în spațiu sau explorări marine, relatează adevarul.ro.
„Dacă ar fi funcționat ar fi luat lumea medicală prin surprindere”, a spus ji. Experimentele au fost întrerupte de Revoluția Cuturală din China în urma căreia savanți precum Ji au fost considerați opozanți și pedepsiți. Xi a fost condamnat la 10 ani de muncă agricolă.
Proiectul la care a lucrat Ji Yongxiang a avut loc la Shenyang și în urma lui a fost obținută o sarcină la un cimpanzeu inseminat cu spermă umană. Femela ar fi murit gestantă în trei luni din pricina absenței hranei și a îngrijirii după ce revoluționarii chinezi au distrus laboratorul și i-au arestat sau atacat pe cercetătorii chinezi.
Ji voia să obțină o creatură cu un creier și o cavitate bucală mai mare care să permită vorbirea. Scopul proiectului era demonstrarea teoriei evoluționiste potrivit căreia oamenii și maimuțele erau înrudite la origine și împart suficiente gene pentru a avea progenituri.
În anii 1980, Li Guongm, un genetician de la Academia chineză de științe, dezvăluia în presa chineză că sunt plănuite și alte experimente cu hibrizi.
„Concepția mea personală este că este ceva posibil, deoarece, mergând pe linia diferențelor biologice, oamenii și maimuțele sunt din aceeași categorie. Am mai făcut muncă experimentală și înainte de Revoluția Culturală, dar am fost opriți. Momentan, avem planuri de a pune la punct teste suplimentare”, spunea el.
Li îndrăznea să creadă că hibrizii ar putea fi crescuți pentru organe, astfel încât ar putea fi transplantat chiar și capul, sau poate doar creierul, ziarul chinez nu a precizat clar.
Li avea viziunea că un transplant al creierului de la om la cimpanzeu ar putea fi util, întrucât „ne-am putea folosi de inteligența umană” care ar fi venit la pachet cu organul anatomic.
În anii 1970, s-a crezut o vreme că un cimpanzeu chel care se deplasa în poziție bipedă, Oliver, ar fi fost veriga- lipsă între oameni și această specie de maimuțe. S-a dovedit însă că acesta avea numărul de cromozomi ai speciei sale. Oamenii au în comun cu aceste primate 95% din secvențele ADN iar dintre speciile de maimuțe, cel mai similar genetic cu omul este cimpanezeul bonobo.
Renumitul savant sovietic Ilia Ivanov, recunoscut pentru încrucișările între cai și zebre, a efectuat propriile experimente cu hibrizi, primind de la Stalin sarcina de a crea supersoldați cu creier mic, dar puternici fizic și rezistenți la foame.
Cercetătorii SUA au făcut de asemenea astfel de experimente și ar fi reușit să obțină un făt viabil ce ar fi fost ucis apoi de angajații laboratorului din motive etice.
Foto sus: Cimpanzeul Oliver, considerat eronat primul hibrid om-maimuță