Alegeri Parlamentul European 2024 – șapte grafice
În perioada 6 – 9 iunie, cetățenii țărilor membre UE se vor prezenta la urne pentru a alege 720 de politicieni în Parlamentul European. Un ghid al acestor alegeri: cum arată Parlamentul European acum, când se votează în toate statele UE și cum arată sondajele Politico la zi în cele ce urmează.
Structura actuală a Parlamentului European
În prezent, în Parlamentul European sunt 705 de locuri. Deputații din fiecare țară membră aparțin unuia dintre cele șapte grupuri parlamentare sau sunt neafiliați. PPE și S&D sunt în prezent cele mai mari grupuri politice. Structura politică a actualului parlament:
Țările membre UE, de dimensiuni diferite, aleg un număr diferit de deputați europeni. Nicio țară nu poate avea mai mult de 96 de europarlamentari și nici mai puțin de 6 locuri. În prezent, Germania are cel mai mare număr posibil de reprezentanți, francezii ocupă locul doi, cu 79, iar Italia e pe locul trei, cu 76 de europarlamentari. Contribuțiile naționale la structura politică a PE este prezentată în graficul de mai jos:
Datele sunt extrase din Parlamentul European pe 26 ianuarie 2023 Țările neetichetate (*) sunt: Irlanda, Croația, Lituania, Letonia, Slovenia, Estonia, Cipru, Luxemburg și Malta.
Ce se întâmplă la următoarele alegeri
Numărul de locuri în Parlamentul European urmează să crească cu 15, până la un total de 720, în urma viitoarelor alegeri.
Asta înseamnă că unele țări vor alege cu câțiva deputați mai mulți decât îi reprezintă în prezent, dar nicio țară nu va alege mai puțini. Numărul de deputați europeni care vor fi aleși în fiecare țară membră, codificat cu culoare în funcție de modificarea numărului actual de deputați:
Când sunt alegeri în UE
Țările de Jos dau startul alegerilor europene pe 6 iunie, în timp ce marea majoritate a țărilor membre intenționează să organizeze alegerile pe 9 iunie.
În patru țări, data alegerilor încă trebuie să fie anunțată, dar va avea loc în interiorul perioadei de patru zile.
Toate sistemele de vot trebuie să asigure o reprezentare proporțională în alegerile europene, însă sistemele electorale naționale diferă foarte mult. De exemplu, pragurile de vârstă ale candidaților variază de la 18 la 25 de ani, iar 14 țări membre impun partidelor politice să treacă un prag procentual pentru a adera la Parlamentul European.
Prezența la vot la alegerile europene variază drastic de la o țară la alta, în general mobilizarea pentru acestea fiind slabă. Doar primele alegeri pentru Parlamentul European (1979) au depășit o prezență la vot de 60%. Începând cu alegerile din 1999, prezența la vot a coborât sub 50%, revenind peste acest prag în 2019.
Cum arată sondajele, cum ar arăta Parlamentul următor
Sondajele recente arată câștiguri pentru familia politică Identitate și Democrație, de extremă dreapta, deși PPE și S&D continuă să domine.
Cum ar arăta Parlamentul European dacă ar fi ales astăzi? Grupurile parlamentare de dreapta ar avea o influență crescută. Mai sunt însă 128 de zile până la startul alegerilor, deci lucrurile pot evolua într-o direcție sau alta…
***