creștere 0 în T4 după scăderea din T3

creștere 0 în T4 după scăderea din T3

În al patrulea trimestru din 2023, variația PIB-ulului ajustat sezonier a fost zero – atât în zona euro, cât și în UE, comparativ cu trimestrul precedent, potrivit estimării preliminare publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene. În al treilea trimestru al anului 2023, PIB-ul scăzuse cu 0,1% în ambele zone.

Astfel, s-a evitat intrarea în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului).

Creștere zero, nu recesiune

Menținerea pe linia de plutire s-a datorat creșterilor economice înregistrate în Italia (+0,2%), Spania (+0,6%) și Portugalia (+0,8%) care au contrabalansat scăderea din Germania (-0,3%) și stagnarea economiei franceze (+0%).

În trimestrul patru din 2023, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat un avans de 0,2% în UE şi de 0,1% în zona euro, după o stagnare în perioada iulie-septembrie 2023.

În timp ce ambele economii au fost supuse unei serii abrupte de majorări ale ratei dobânzilor de către băncile lor centrale, ca răspuns la creșterea inflației, Statele Unite au ignorat prognozele de recesiune și au crescut cu 2,5% anul trecut.

Eurostat nu a furnizat o cifră de creștere anuală pentru zona euro în ansamblu, fiind prima estimare și supusă modificării, în special din cauza posibilelor revizuiri ale cifrelor reprezentând Irlanda, dar aceasta este probabil să se situeze foarte puțin peste zero.

Expansiunea economiei europene va fi vizibilă din 2025

Noul an a început cu un val de greve și proteste în întreaga Uniune, inclusiv din partea fermierilor din întreaga Europă, care se opun planurilor de reducere treptată a subvențiilor pentru carburanți și în general pentru produsele agricole.

Cu inflația în scădere, este posibil ca în acest an salariații să-și recapete într-o oarecare măsură puterea de cumpărare.

În plus, reducerile de rate ale dobânzilor de Banca Centrală Europeană, de asemenea va debloca creditarea, cu efect benefic asupra sectorului construcțiilor.

Dar acest lucru se poate dovedi prea puțin, prea târziu, potrivit lui Christoph Weil, economist la Commerzbank.

„O expansiune semnificativă a economiei zonei euro este puțin probabilă pentru 2024”, a spus el. „Având în vedere inflația ridicată persistă, este puțin probabil ca BCE să își reducă ratele cheie înainte de luna iunie și este puțin probabil ca acest lucru să mai poată să aibă un impact pozitiv asupra economiei până în 2025”, conchide economistul.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *