Pietre din Marele Zid Chinezesc, folosite la construirea unor adăposturi pentru porci
Marele Zid Chinezesc se întinde pe 21.196 de kilometri și anual este străbătut de 20 de milioane de oameni. Acesta are o serie de fortificații care au fost construite pentru apărarea granițelor de grupurile nomade din stepa eurasiatică, cele mai cunoscute secțiuni ale zidului fiind ridicate în perioada dinastiei Ming (1368-1644).
Reconstrucții constante
De-a lungul a 2.000 de ani, multe dinastii și imperii au construit, reconstruit și extins zidurile care cedaseră în urma eroziunii. Din cauze naturale, dar și din cauza activității umane din ultimii ani, unele părți ale Marelui Zid s-au deteriorat, anumite zone prăbușindu-se cu totul. Din 1949 până la Revoluția Culturală (1966-1976), bucăți din Marele Zid au fost distruse, iar cărămizi din secțiunea Jiankou au fost folosite la construirea unor adăposturi pentru porci. Încă din anii ’90, specialiştii spuneau că Marele Zid Chinezesc va dispărea în următorii 30 de ani, dacă nu este restaurat.
Cărămizi furate și vândute
În timp ce porțiuni de la nord de Beijing și din apropierea centrelor turistice au fost păstrate și chiar renovate extensiv, în multe alte porţiuni zidul a fost lăsat în paragină, iar localnicii au scos din el piatra pentru a construi case și drumuri. Anumite segmente au fost acoperite cu graffiti, iar cărămizile au fost furate și vândute. Un raport din 2012 al Administrației Naționale a Patrimoniului Cultural din China descoperea că 22% din Marele Zid Ming a dispărut, iar în unele locuri, înălțimea peretelui a fost redusă de la mai mult de 5 metri la mai puțin de 2 metri.
Muncitori lucrând la restaurarea părții de est a Zidului, la Shanhaiguan
În 2014, o porțiune veche de 700 de ani a Marelui Zid Chinezesc, o rețea de fortificații antice care se întindea de-a lungul graniței cu Coreea de Nord și al fâșiei care se învecinează cu Mongolia, în nord-vest, a fost restaurată cu beton, fără mare vâlvă.
Pietre cărate în spate
Cea mai recentă reconstruire a unei porțiuni din zid a început anul trecut, în partea de nord a districtului Huairou, într-una dintre cele mai periculoase secțiuni, Jiankou. Această porțiune, construită în timpul dinastiei Tang (618-907), a suferit pagube de-a lungul secolelor și a fost una dintre cele mai vitregite secțiuni a Marelui Zid. Din cauza stâncilor abrupte, materialele nu pot fi transportate tot timpul de către vehicule sau catâri, ele fiind uneori cărate cu spatele chiar de către muncitori. Cărămizile utilizate la reconstrucția acestei părți din edificiu sunt realizate prin tehnici vechi de sute de ani, pentru a păstra cât mai mult din autenticitatea epocii.