Situația financiară a Ucrainei după doi ani de război

Situația financiară a Ucrainei după doi ani de război

În condițiile în care nevoile financiare ale Ucrainei cresc pe zi ce trece, pe măsură ce războiul său cu Rusia se îndreaptă spre al treilea an, Occidentul – în special Europa – înțelege că această criză nu se va încheia curând.

UE s-a bazat pe SUA pentru a împărți povara menținerii Ucrainei ”pe linia de plutire”, dar incapacitatea președintelui Joe Biden de a impune pachetul de 60 de miliarde de dolari agravează temerile că UE va trebui să suporte cea mai mare parte a costurilor de funcționare ale Kiev.

50 miliarde euro pe 4 ani în condițiile unui deficit estimat de 40 miliarde dolari în 2024

Cele 50 de miliarde de euro aprobate recent de UE sunt alocate pentru perioada 2024 – 2027, iar Fondul Monetar Internațional estimează deficitul de finanțare al Ucrainei la peste 40 de miliarde de dolari doar în 2024. O analiză Politico a finanțelor Ucrainei:

Pentru Kiev, unul dintre cele mai mari riscuri este că un deficit de ajutor ar putea să o împingă pe calea inflaționistă a tipăririi de bani noi.

„Toată lumea realizează că 50 de miliarde de euro nu sunt suficiente. Europa realizează că trebuie să-și intensifice eforturile”, a spus Johan Van Overtveldt, conservator belgian care deține președinția Comisia pentru buget a Parlamentului European.

„Anul 2025 este foarte nesigur pentru Ucraina. Mai ales cu alegerile din SUA, dacă rezultă o victorie a lui Trump”, afirmă și Svitlana Taran, de la Centrul European de Politică din Bruxelles.

Estimările Băncii Mondiale arată că nevoile pe termen lung ale Ucrainei pentru reconstrucție sunt de 411 miliarde de dolari.

Kiev poate fi nevoit să învețe ”să stea pe picioarele sale”

Asta înseamnă că UE trebuie să găsească bani în altă parte. La Bruxelles și în cele mai importante capitale ale Europei, se caută modalități alternative de a acumula bani. Există o recunoaștere a faptului că, la un moment dat, Kiev poate fi nevoit să învețe ”să stea pe picioarele sale”, a spus Matteo Patrone, un oficial Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care lucrează la ”dosarul Ucraina”.

„Ucraina trebuie să devină mai autonomă în viitor, deoarece nu poate continua să finanțeze jumătate din bugetul său prin finanțare externă”, a mai spus Matteo Patrone.

Confiscarea activelor rusești așteaptă unanimitatea politică

Un plan alternativ de a strânge bani, explorat de SUA și alte țări, este cel al confiscării activelor rusești, în valoare de peste 200 de miliarde de euro, care au fost înghețate în principal în UE după invazia lui Putin.

Potrivit susținătorilor inițiativei, această soluție ar oferi Ucrainei garanții pe termen lung, deoarece, spre deosebire de contribuțiile de la bugetul UE, nu necesită unanimitate între cele 27 de țări ale blocului pentru a merge mai departe.

Dar planului i se opun deja cele mai mari trei țări UE – Germania, Franța și Italia – îngrijorate de consecințele juridice și financiare, de reacțiile lui Vladimir Putin și de probabile atacuri cibernetice din Rusia.

Grupul G7 ia în considerare o soluție mai ”blândă” de a utiliza aceste active ca garanții pentru împrumuturi bancare care pot finanța reconstrucția Ucrainei.

Haos financiar la Kiev

Ucraina se bazează pe împrumuturi și granturi occidentale pentru a acoperi cheltuielile sociale esențiale, cum ar fi salariile funcționarilor publici, a lucrătorilor din Sănătate și din Educație.

Bruxelles și Washingtonul au fost cei mai mari susținători financiari ai Ucrainei, fiecare oferind 27,5 miliarde de euro și 22,9 miliarde de euro între începutul invaziei Kremlinului din 24 februarie 2022 și sfârșitul anului trecut.

Anul acesta, finanțarea planificată pare suficientă, dar suma pe care UE o va acorda Ucrainei de acum până în 2027 ar putea scădea anual.

Organismele financiare internaționale au avertizat că oprirea sprijinului occidental pentru Ucraina ar însemna un dezastru pentru țara devastată de război. Odile Renaud-Basso, șefa BERD, a spus că există „un risc real” ca scăderea sprijinului extern acordat Kievului să ducă la creșterea inflației.

Gavin Gray, șeful misiunii FMI în Ucraina, a avertizat în repetate rânduri aliații occidentali că oprirea finanțării ar declanșa un haos financiar.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *