UE face pași concreți către utilizarea bunurilor înghețate Rusiei în reconstrucția Ucrainei
Consiliul UE a adoptat luni o decizie și un regulament care deschide calea către utilizarea profiturilor generate de activele rusești confiscate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.
Decizia, care este în conformitate cu măsurile luate de G7, pregătește o cale legislativă prin care profiturile generate de activele rusești confiscate în circumstanțe specifice ar putea în cele din urmă să-și găsească drumul către Ucraina prin bugetul UE.
UE a imobilizat circa 200 de miliarde de euro în active rusești
Consiliul a decis, scrie Politico, că depozitarii centrali de valori mobiliare care dețin mai mult de 1 milion euro din activele băncii centrale rusești trebuie să retragă orice profit generat de aceste active și să le evidențieze separat. Potrivit Euroclear, care deține majoritatea activelor înghețate ale Rusiei în UE, aceste profituri se ridică la peste 4 miliarde de euro pe an.
Această decizie deschide calea Consiliului să stabilească o contribuție financiară la bugetul UE strânsă din aceste profituri nete pentru a sprijini Ucraina într-o etapă ulterioară.
Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a salutat anunțul pe rețelele de socializare și a cerut susținătorilor Kievului să meargă mai departe. „Ucraina este pregătită să continue să lucreze cu partenerii pentru atingerea scopului nostru final: punerea la dispoziția Ucrainei a activelor rusești. Agresorul trebuie să plătească”, a spus el.
UE a imobilizat circa 200 de miliarde de euro în active rusești la scurt timp după ce Moscova a lansat invazia sa pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că Rusia va răspunde dur împotriva confiscării bunurilor înghețate.
Premieră: UE pregătește sancțiuni pentru companii din state terțe care ajută Rusia să eludeze sancțiuni
Bruxelles intenționează pentru prima dată să sancționeze companii din țări terțe – inclusiv din China, Turcia și India – care ajută Rusia să eludeze sancțiunile UE de achiziție de bunuri cu dublă utilizare. Diplomații din cele 27 de guverne UE au discutat luni despre plan. Reprezentanții permanenți vor încerca să cadă de acord miercuri asupra listei de companii sancționate.
O entitate în Kazahstan, una în Thailanda, una în Turcia, una în Sri Lanka, una în India și una în Serbia, precum și încă 11 entități din Rusia, se găsesc deocamdată pe lista în discuție.
Dacă statele membre vor fi de acord să includă aceste companii pe lista sancțiunilor, întreprinderilor europene li se va interzice să aibă de-a face cu acele companii.
În efortul de a opri economia de război a Moscovei să producă drone, tancuri și rachete, UE și aliații G7 au interzis propriilor companii să exporte bunuri cu dublă utilizare, cum ar fi microelectronica sau chiar bile de rulment, în Rusia.
Dar intermediari și companii din alte țări, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Kazahstan și China, au apărut rapid și au început să cumpere cantități suspect de mari din acele produse europene – pentru a le revinde Rusiei.
UE s-a ferit până acum să impună sancțiuni unor companii din China, o serie de state membre, între care Germania, cerând în trecut Bruxelles să renunțe la planurile de a sancționa țări terțe care ajută Rusia.
***