Viruși vechi de 15.000 de ani au fost identificați după topirea ghețarilor tibetani
În urma topirii ghețarilor din Tibet, foarte mulți viruși antici pot ieși și afecta societatea actuală a planetei.
Tot mai multe specii antice ies din depozitul permafrostului care se topește acum: de la megafauna dispărută incredibil de conservată, precum rinocerul lânos, până la rămășițele vechi de 40.000 de ani ale unui lup uriaș și bacteriile vechi de peste 750.000 de ani. Aceste mostre fascinante ale organismelor din trecutul îndepărtat al Pământului dezvăluie istoria ecosistemelor antice, inclusiv detalii despre mediile în care au existat. Totuși, topirea a creat și unele îngrijorări cu privire la virușii antici care se întorc în societatea din prezent.
„Topirea nu va duce doar la pierderea acelor microbi și viruși antici, ci și la eliberarea lor în mediu”, scriu cercetătorii într-un nou studiu, condus de primul autor și microbiologul Zhi-Ping Zhong de la Universitatea din Ohio.
Viruși vechi de 15.000 de ani
Datorită noilor tehnici de metagenomică și a noilor metode de cercetare a mostrelor de gheață, cercetătorii lucrează la o mai bună înțelegere a ceea ce se află exact în în interiorul gheții. În noua cercetare, echipa a reușit să identifice o mostră de zeci de viruși unici vechi de 15.000 de ani din calota de gheață Guliya din Platoul Tibetan și să obțină informații despre funcțiile lor.
„Acești ghețari s-au format treptat și, împreună cu praful și gazele, mulți viruși au fost depuși în acea gheață”, a spus Zhong. În cadrul acestor studii, efectuate la 6,7 kilometri (22.000 de picioare) deasupra nivelului mării în China, cercetătorii au descoperit că 28 din cei 33 de viruși pe care i-au identificat nu au mai fost văzuți până acum.
„Aceștia sunt viruși care ar fi prosperat în medii extreme”, a spus microbiologul Universității de Stat din Ohio, Matthew Sullivan, cu „semnături de gene care îi ajută să infecteze celulele din medii reci – doar semnături genetice suprarealiste pentru modul în care un virus este capabil să supraviețuiască în condiții extreme”.
Ce probleme mai poate cauza topirea gheții?
În timp ce spectrul virușilor antici pare deosebit de îngrijorător la mijlocul pandemiei, cel mai mare pericol constă în ceea ce mai eliberează gheața care se topește și anume rezerve masive de metan și carbon păstrate în interiorul gheții. De asemenea, gheața ar putea oferi informații despre schimbările de mediu din trecut și despre evoluția virușilor.
„Știm foarte puțin despre viruși și microbi în aceste medii extreme și despre ceea ce este de fapt acolo”, spune omul de știință Lonnie Thompson, care observă că avem încă multe întrebări importante fără răspuns.
“Cum reacționează bacteriile și virușii la schimbările climatice? Ce se întâmplă atunci când trecem de la o perioadă de gheață la o perioadă caldă așa cum ne aflăm acum?”, se mai întreabă acesta, potrivit Science Alert.