7 memorandumuri și un plan de acțiune
Premierii Italiei, Giorgia Meloni, și României, Marcel Ciolacu, au semnat joi, la Roma, o Declarați comună privind un plan de acțiune pentru dezvoltarea Parteneriatului strategic consolidat. La această declaraţie s-au adăugat şi alte documente semnate de miniștrii în cadrul ședinței comune de guvern. E vorba de memorandumuri de înţelegere în următoarele domenii:
- Apărare,
- Justiţie,
- Energie,
- Protecţie civilă,
- Formarea funcţionarilor publici.
- Forță de muncă
Companii italiene implicate în proiectele de la Cernavodă
În ceea ce privește capitolul ”Energie”, Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu SACE şi Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea şi finanţarea retehnologizării Unităţilor 1, 3 şi 4 ale Centralei Nuclear-Electrice (CNE) de la Cernavodă.
Reprezentanţii Ansaldo Nucleare şi-au exprimat interesul pentru formularea unei oferte pentru furnizarea de servicii de inginerie şi management de proiect, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor şi sistemelor, în principal pentru partea clasică a centralei.
Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea acestuia.
Până în prezent, pentru servicii de inginerie a fost semnat un contract în valoare de 781 de milioane de dolari canadieni cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation („CCC”), pentru furnizarea de scule şi componente pentru reactoare.
La ora actuală, se află în proces de finalizare procedura aferentă Acordului-cadru pentru servicii de management de proiect şi asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.
De asemenea, proiectul Unităţilor 3 şi 4 se află în prima fază, care acoperă operaţionalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică şi contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaţionalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate, şi a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătăţiri de proiect din perspectiva securităţii nucleare.
Principalul subiect: cooperare economică
În cadrul şedinţei comune a celor două guverne un subiect principal a fost legat de dimensiunea economică.
„Italia este al doilea partener comercial al României. Avem semnale că statisticile oficiale vor arăta că schimburile comerciale bilaterale au depăşit 20 de miliarde de euro în 2023, un nou record. În acelaşi timp, observ cu satisfacţie că românii de aici au ajuns pe locul doi într-un clasament al străinilor care îşi deschid afaceri în Italia, cu zeci de mii de firme şi întreprinderi individuale. În plus, mai multe companii româneşti importante au investit în Italia în ultimii ani: Banca Transilvania, Digi, Bitdefender sau UiPath, toţi lideri în domeniile lor de activitate. Îmi doresc ca acest lucru să continue să se dezvolte, iar interesul ridicat pentru Forumul Economic Italia – România care va avea loc în această după-amiază confirmă pe deplin acest lucru”, a precizat Marcel Ciolacu.
Premierul a anunţat că va solicita colegilor din guvern să urmărească îndeaproape planul de acţiune agreat joi pentru ca următoarea reuniune a celor două Cabinete să se realizeze mult mai rapid, cu rezultate palpabile.
Mesajul lui Marcel Ciolacu pentru investitorii italieni: Veniți în România, veți avea de câștigat
Premierul Ciolacu a invitat joi investitorii italieni să vină în România și a apreciat deschiderea premierului Giorgia Meloni „privind intensificarea cooperării economice, dar și pentru valorizarea diasporei românești care trăiește în Italia”.
Sunt aici pentru a da un semnal puternic și către firmele italiene. Veniți să investiți în România, pentru că veți avea numai de câștigat!”, a transmis Marcel Colacu. „Mediul de afaceri italian prezent deja în România contribuie la dezvoltarea economică a țării noastre. Chiar zilele trecute am fost la un șantier naval cu acționariat italian unde lucrează 4 mii de oameni și am fost impresionat de modul și condițiile de lucru.”
Marcel Ciolacu a menționat câteva din proiectele comune de importanță strategică.
„În prezent, avem multe proiecte comune de o importanță strategică. În zona transporturilor și construcțiilor, în materie de energie sau în domeniul apărării, există un potențial semnificativ pe care dorim să îl valorizăm. De aceea, miniștrii de resort au discutat intens fiecare problematică în vederea identificării celor mai bune soluții pentru întărirea cooperării noastre”, a mai precizat premierul României în conferința de presă comună susținută la Roma cu premierul Italiei, Giorgia Meloni.
***