250 de morminte cu o vechime de peste 4.000 de ani, descoperite în Egipt
Arheologii egipteni au scos la iveală circa 250 de morminte vechi de 4.200 de ani, în provincia Sohag, din sudul Egiptului, a anunţat marţi Ministerul pentru Antichităţi, relatează agerpres.ro.
“Au fost descoperite aproximativ 250 de morminte, unele dispunând de una sau mai multe gropi funerare, iar altele de un coridor în pantă care se termina într-o sală funerară”, a declarat ministerul într-un comunicat. “Aceste morminte datează de la sfârşitul Vechiului Regat până la sfârşitul perioadei ptolemeice”, a adăugat el.
Vechiul Regat este perioada cuprinsă între 2.700 şi 2.200 î.Hr., în timp ce dinastia ptolemeică din Egipt a durat 300 de ani, până la moartea Cleopatrei, în 30 d.Hr.
Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului general pentru antichităţi, a indicat că unul dintre mormintele din perioada Vechiului Regat prezenta uşoare urme de inscripţii hieroglifice şi o cameră pentru “sacrificii”.
Potrivit lui Mohamed Abdel-Badie, a responsabil din cadrul Ministerului pentru Antichităţi care a efectuat săpăturile, în morminte au fost găsite vase din ceramică şi obiecte dedicate zeităţilor egiptene.
Arheologii au descoperit şi vase mici din alabastru, oase umane şi de animale, precum şi relicve de calcar ce pot fi “stele funerare (…) datând din a 6-a dinastie”, a adăugat specialistul.
Autorităţile de la Cairo au anunţat mai multe descoperiri arheologice importante în ultimele luni, în speranţa de a relansa turismul, un sector care s-a confruntat cu mari dificultăţi de la Revoluţia din 2011, prin care a fost înlăturat de la putere fostul preşedinte Hosni Mubarak, până la pandemia de coronavirus din prezent.