A fost descoperită cea mai veche dovadă a unei înmormântări umane în Africa
O echipă de oameni de ştiinţă a anunţat că a descoperit cea mai veche dovadă a unei înmormântări umane în Africa, datând din urmă cu aproximativ 78.000 de ani în urmă, într-un sit aflat în zona unei peşteri carstice numită Panga ya Saidi din apropiere de coasta kenyană. Este vorba despre rămăşiţele unui copil de 2-3 ani, îngropat într-un mormânt de mică adâncime, săpat într-o peşteră, cu capul sprijinit pe o pernă şi partea superioară a corpului înfăşurată într-un giulgiu, relatează agerpres.ro.
Descoperirea oferă noi informaţii asupra dezvoltării comportamentelor sociale complexe timpurii la Homo sapiens, au spus cercetătorii. ”Aceasta se află la rădăcina minţii simbolice, care caracterizează Homo sapiens”, a declarat antropologul María Martinón-Torres, directoarea Centrului Naţional de Cercetare asupra Evoluţiei Umane (CENIEH) din Spania, care se numără printre autorii principali ai studiului publicat în jurnalul ştiinţific „Nature”.
”Copilul a fost îngropat într-un loc rezidenţial, aproape de zona în care a trăit această comunitate, ceea ce demonstrează cât de intim sunt legate viaţa şi moartea. Doar oamenii tratează morţii cu acelaşi respect, consideraţie şi chiar sensibilitate cu care îi tratează pe cei vii. Chiar şi când murim, continuăm să fim cineva pentru grupul nostru”, a adăugat Martinón-Torres.
Homo sapiens a apărut pentru prima dată în Africa în urmă cu peste 300.000 de ani, răspândindu-se ulterior în toată lumea.