Cum arată un permis de conducere emis în perioada interbelică
Muzeul Județean Teleorman a publicat pe pagina de socializare a instituției o fotografie inedită cu un permis de circulație din perioada interbelică.
În anul 1900, în București s-a înființat Serviciul Circulație. Aceasta se întâmpla datorită faptului că apăruseră primele automobile. Primul vehicul înregistrat oficial a fost un automobil dotat cu motor pe ardere internă fabricat la Liege și care a aparținut proprietarului morii Gheorghe Asan. În 1901, prințul Bibescu a înființat Automobilul Club Român (A.C.R ) achiziționându-și și el un automobil fabricat la Liege. În anul 1926, în România erau înscrise 11306 mașini, în1939 erau 25876 de mașini înmatriculate, iar în 1944 mai existau numai 9820 de vehicule de mici dimensiuni înscrise.
În România primele permise de conducere au fost obținute in urma unor examene încă din anul 1907. În urma acestor examene se obținea Brevetul de Conducere. Probele la care erau supuși cei care doreau să se bucure de Brevetul de Conducere constau dintr-o probă de viteză pe drumurile publice și o probă de frânare, în caz de urgență. Permisul de conducere este un document aproape la fel de important ca și cartea de identitate și, de-a lungul timpului, a fost supus unui număr destul de mare de reglementări.
Muzeul Județean Teleorman este în posesia unui permis de conducere pentru automobile din anul 1931 aparținând lui Spirea St. Pantilie, din Alexandria. El figura ca șofer profesionist. Permisul de conducere a fost eliberat de Prefectura Municipiului București-Serviciul Circulație. Acesta avea 14 file și conținea, pe lângă datele personale ale posesorului, file care erau rezervate rubricii ,,Pedepse suferite de titular’’ precum și un ,,Extras din Legea asupra circulației pe drumurile publice, din 22 octombrie 1929’’.
De asemenea, datorită unei ștampile aplicată pe una dintre file, datată 9 decembrie 1940, aflăm că în acel an exista în Alexandria Biroul Circulație din cadrul Comisariatului de Poliție Alexandria.