Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923

Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923

Potrivit cifrelor administraţiei americane, aproximativ 150.000 de români au intrat în America în intervalul 1899-1928, cei mai mulţi până la izbucnirea Primului Război Mondial.

S-au angajat în această călătorie, care schimbă vieţi, destine, mai cu seamă românii din provinciile aflate atunci sub stăpânire austro-ungară: Transilvania, Banat, Bucovina. Pe aceştia, ţărani get-beget, trecerea Oceanului îi va transforma în lucrători necalificaţi ai turnătoriilor, minelor şi numeroaselor fabrici americane – un grup care a rămas cunoscut în istorie drept Generaţia „Mia şi drumul”; pentru că, după spusele lui Policarp Moruşca, primul episcop al românilor ortodocşi din America, „niciun suflet de român n-a plecat cu gândul să nu se mai întoarcă. Ţinta tuturor era să-şi facă «mia (de dolari) şi banii drumului». Și, totuși, ce mai mare parte a românilor ajunși în SUA nu s-a mai întors niciodată în țara natală. 

Românii emigrați în SUA aveau deja constituite importante echipe sportive la 1923, așa cum aflăm din nr. 7 al publicației „Cosînzeana”, care apărea la Cluj-Napoca în perioada interbelica. 

Sursa: Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud, Biblioteca documentară, colecția “Ziare”

F1 jpg jpeg
F2 jpg jpeg
F3 jpg jpeg
F4 jpg jpeg
718 s jpg jpeg

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *