Scandalul înregistrărilor Bundeswehr / Marea Britanie are militari la sol în Ucraina. Problemă gravă la Berlin: cum s-au înregistrat discuțiile?
Kremlinul susține că înregistrarea discuțiilor dintre militari germani arată că forțele armate ale Germaniei discută planuri de a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei, relatează The Guardian.
Germania, care a confirmat autenticitatea înregistrării, a ripostat luni, spunând că astfel de acuzații sunt „absurde” și că Rusia poartă „un război informațional” împotriva Germaniei.
Soldații britanici sunt „la sol” în Ucraina, ajutând forțele de la Kiev să tragă rachete Storm Shadow (cu rază lungă de acțiune), potrivit unei scurgeri în mass-media rusă a unui apel ultra-secret care implică ofițeri din forțele aeriene germane.
Kremlinul a spus luni că înregistrarea demonstrează implicarea directă a „vestului colectiv” în războiul din Ucraina.
Lansată vineri pe canalul Telegram al redactorului șef RT Margarita Simonyan, înregistrarea audio – confirmată ca fiind autentică de Germania – surprinde ofițeri Luftwaffe discutând despre modul în care rachetele Taurus din Berlin ar putea fi folosite de Ucraina.
În timpul conversației, locotenentul general Ingo Gerhartz (foto), șeful Luftwaffe, descrie modul în care Marea Britanie colaborează cu Ucraina pentru a desfășura rachete Storm Shadow împotriva țintelor de până la 250 de km în spatele liniilor rusești.
„Când vine vorba de planificarea misiunii”, spune comandantul german, „știu cum fac englezii, au și câțiva oameni pe teren, ei fac asta, francezii nu.”
Fost oficial britanic: Jenant pentru Berlin!
Tobias Ellwood, un fost ministru adjunct al Apărării din Regatul Unit, a declarat că scurgerea înregistrării este jenantă pentru Berlin, deși – a declarat el pentru BBC – Rusia probabil știa deja despre prezența britanică în Ucraina, având în vedere intensitatea activităților sale de spionaj.
Dar asta „nu ar trebui să împiedice să aibă loc unele conversații serioase pe coridoarele diplomatice dintre Germania și Marea Britanie și, într-adevăr, NATO, ”, a spus Ellwood.
Marea Britanie a confirmat, pentru prima dată, prezența unui „număr mic de personal” în Ucraina, marți, săptămâna trecută, deși nu a precizat ce sarcini întreprinde acest personal.
Marea problemă a Berlin: cum au ajuns înregistrările la Russia Today
Controversa ruso-germană apare după ce redactorul-şef al canalului de stat Russia Today, Margarita Simonian, a publicat la sfârșitul săptămânii trecute un fişier de 38 de minute, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea, peninsula anexată ilegal de Rusia în 2014 de Moscova.
Autenticitatea conversației de 38 de minute, care a avut loc acum două săptămâni pe platforma relativ nesigură Webex, nu este pusă la îndoială de oficialitățile germane. Discuția, scrie The Guardian, se pare că a fost piratată și înregistrată de actori ruși care au transmis-o editorului RT pentru a fi publicată.
În înregistrare, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării în Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus şi eventualul impact al acestora.
Participanţii la discuție menţionează în special ipoteza unor lovituri vizând Podul Crimeei ce leagă Peninsula Kerci, în Crimeea, la vest, şi teritoriul Rusiei.
Dmitri Peskov se întreabă dacă Olaf Scholz controlează Bundeswehr
Moscova a cerut explicații Germaniei după apariția înregistrării. „Înregistrarea în sine spune că în cadrul Bundeswehr (armata germană, n.r.), planurile de a lansa lovituri pe teritoriul Rusiei sunt discutate în mod substanțial și concret. Acest lucru nu necesită nicio interpretare juridică. Totul este mai mult decât evident”, a spus luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.
„Aici trebuie să aflăm dacă Bundeswehr face acest lucru din proprie inițiativă. Atunci întrebarea este: cât de controlabilă este Bundeswehr și cât de mult controlează Scholz situația? Sau face parte din politica guvernului german?” a continuat el.
„Ambele scenarii sunt foarte proaste. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a țărilor din Occident în conflictul din jurul Ucrainei”, a mai spus Peskov.
Germania se numără printre țările NATO care au furnizat armament Ucrainei. Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a acuzat Rusia că duce „un război informațional” împotriva Germaniei, prin interceptarea și apoi divulgarea acestor discuții. El spune că acuzațiile Kremlinului sunt „complet absurde”, acuzând Moscova că vrea să semene neîncredere și discordie în Germania.
***