Ucraina intră în Uniunea Europeană cu industria de apărare
Comisia Europeană a lansat marți Regulamentul Programului european de investiții în apărare (EDIP) alături de o strategie politică de apărare a UE.
Ucraina trebuie să devină un membru cu drepturi depline al schemei de sprijinire a industriei de apărare a UE, ceea ce ar ajuta, de asemenea, să folosească expertiza țării și să aducă Kiev mai aproape de aderare, arată proiectul de propunere al Comisiei Europene.
Unul dintre cele trei obiective ale propunerii Programului european de investiții în apărare (EDIP) vorbește de „contribuția la refacerea, reconstrucția și modernizarea bazei tehnologice și industriale de apărare ucrainene și integrarea progresivă în spațiul european, contribuind astfel la stabilitatea reciprocă, la securitate, pace, prosperitate și durabilitate.”
Ucraina, prima țară terță inclusă în programe europene de apărare
Pentru aceasta, Ucrainei ar trebui să i se permită să devină membru cu drepturi depline al oricărui consorțiu european pentru a achiziționa în comun echipamente militare cu alte state membre ale UE, pentru a avea acces la fonduri UE și scutire de TVA pentru proprietate deținută în comun, se arată în proiect, în concordanță cu ceea ce președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, anunța la începutul anului.
Programele industriale de apărare adoptate anterior de legiuitorii europeni nu au luat în considerare niciodată vreo țară terță ca un participant cu drepturi depline la scheme, în afară de Norvegia.
Experiența de război a Ucrainei utilizată de UE
Asocierea Ucrainei la EDIP ar fi un pas major în modelarea complexului militar-industrial al continentului, având în vedere expertiza Kievului în utilizarea echipamentelor de apărare în ultimii doi ani.
Având nevoie de cantități mari de produse de apărare, în special muniție și drone, Kiev a lucrat cu companiile statelor membre ale UE pentru a înființa asociații mixte, pentru a cumpăra direct de la industriile din bloc și pentru a dezvolta capacități mixte de producție. Doi ani de război au oferit membrilor armatei sale expertiză în testarea și utilizarea armelor moderne.
Potrivit proiectului de regulament, „contribuția la refacerea, reconstrucția și modernizarea bazei tehnologice și industriale de apărare ucraineană” este o modalitate de „a sprijini inclusiv pregătirea de apărare a Uniunii și a statelor sale membre”. Industria UE se confruntă cu provocări pentru a accelera producția de apărare, așteptând încă contracte, după decenii de subinvestiții după încheierea Războiului Rece.
Precondiții de participare
Ucraina ar trebui însă să respecte mai multe reguli pentru a fi considerată parte a EDIP, precizează proiectul de text. „O condiție prealabilă” este respectarea statului de drept, o condiție similară celei impuse Ucrainei pentru avansarea negocierilor de aderare.
Ucraina va „continua să susțină și să respecte mecanisme democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept, să garanteze respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor aparținând minorităților, contribuind astfel la stabilitatea reciprocă, securitate, pace și prosperitate în regiune”.
Comisia Europeană urmează să își asume procesul de evaluare a „contextului de securitate” pentru a-și menține decizia de a integra Ucraina în programele europene de apărare.
***