Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al lui Matei Corvin pentru a stabili originea Huniazilor

Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al lui Matei Corvin pentru a stabili originea Huniazilor

Institutul de cercetare a maghiarimii va demara cercetări arheo-genetice, prin care se poate ivi şansa de a stabili originea familiei Huniazilor, astfel şi a regelui Matia Corvin, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador. 

Cercetările au început prin deschiderea mormântului lui Ioan Corvin din Croaţia (n.r. considerat fiul nelegitim a lui Matia Corvin), eveniment la care a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler, sub conducerea căruia se efectuaseră anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád păstrate în Biserica Matei. 

„Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii de stat remarcabili ai noştri. Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin. Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár.
Bazilica de aici, ctitorită de Sfântul Ştefan constituie o scenă deosebit de importantă a istoriei ungare. Timp de o jumătate de mileniu aproape fiecare domnitor al nostru a fost încoronat aici, iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici. Însă în perioada turcilor mormintele au fost prădate, iar biserica distrusă. În secolul XIX a început explorarea locului şi a mormintelor regale, dar au fost găsite atunci intacte doar rămăşiţele pământeşti ale lui Béla III şi ale soţiei sale, care au ajuns în Biserica Matei. Restul oaselor au fost strânse şi se află acum în osariu. (…)

Chestiunea originii rămâne deschisă. În schimb, cercetările de acum vor demonstra cu exactitate originea Huniazilor, deoarece vom folosi aceeaşi metodă arheogenetică, prin care am determinat anterior, la cercetarea oaselor lui Béla III, genomul lui Árpád, grupul haplo al familiei domnitorului. Rezultatele vor fi comunicate la momentele potrivite ale cercetării de către grupul de experţi”, a declarat Miklós Kásler.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *