Un autograf urmat de patru gloanțe
Pe 8 decembrie 1980, viața lui John Lennon a fost curmată în fața clădirii în care locuia. În jurul orei 22:50, cântărețul britanic și soția sa, Yoko Ono, se întorceau la apartamentul lor din New York, moment în care Mark David Chapman, tânăr în vârstă de 25 de ani cu probleme psihice, l-a împușcat pe Lennon în spate de patru ori.
Lennon a fost dus la Urgențe în apropiere, dar a fost declarat mort la ora 23:07. Mai devreme în acea seară, Lennon îi dăduse un autograf lui Chapman (foto dreapta). Asasinul artistului a pledat vinovat și a declarat că prin gestul său a dorit să atragă atenția asupra sa.
Chapman a fost condamnat în 1981 la o pedeapsă cuprinsă între 20 de ani de închisoare și închisoare pe viață. El se află încarcerat în închisoarea de maximă securitate Wende din localitatea Alden din statul New York. Yoko Ono s-a opus de fiecare dată eliberării asasinului lui John Lennon, declarând că se teme pentru siguranța ei și a fiului său, deși Chapman a cerut eliberarea condiționată de șase ori, fiind refuzat de fiecare dată de autoritățile americane
Fostul solist al trupei The Beatles devenise deja un militant pacifist, în special după căsătoria cu artista japoneză Yoko Ono, dar și un tată iubitor pentru fiul lor, Sean, în seara în care a fost împușcat mortal.
Născut la 9 octombrie 1940, în Liverpool, John Lennon a fost nu doar liderul legendarei trupe „The Beatles”, ci şi una dintre primele celebrităţi mondiale care a înţeles că-şi poate folosi renumele pentru a transmite mesaje puternice şi credibile în sprijinul cauzei în care credea: pacea.
Un copil „creator de probleme”
În copilărie și în perioada liceului, John Lennon nu a arătat înclinații spre cunoaștere, fiind denumit „măscăriciul clasei“. Motivele pentru care micuțul Lennon primea pedespre dese din partea profesorilor erau multe și diverse: „sabotaj“, „bătăi în clasă“, „era o pacoste“, „împingea colegii“, „nu arăta niciun fel de interes“ pentru activitatea școlară. Mai mult, Lennon a reușit de două ori performanța de a fi pedepsit de trei ori într-o singură zi. Totodată, în calitate de elev, fondatorul grupului Beatles se făcea vinovat de „discuții intempestive“, „proastă conduită“, „lenevie“, „mestecatul gumei în timpul orelor“, „zgomote idioate în timpul examenelor“.
„Din cauza atitudinii mele, părinții tuturor celorlalți băieți și-au dat seama imediat ce eram: un creator de probleme, un copil care i-ar influența pe ai lor, ceea ce chiar făceam… Ca să fiu sincer, făceam tot ce puteam ca să distrug casele prietenilor, probabil din cauza unei invidii că eu nu aveam o așa-numită casă“, spunea Lennon, în 1980, despre familia și natura sa răzvrătită.
De altfel, Lennon a trăit în timpul adolescenței alături de unchiul și mătușa sa, cei care și-au pus amprenta asupra educației sale. Unchiul său, George, i-a deschis calea către muzică, atunci când i-a cumpărat o muzicuță.
În 1958, mama lui Lennon moare lovită de o mașină. Artistul intră la Liverpool College of Art, cu ajutorul mătușii sale, după ce picase cu „brio“ examenele de admitere. Pică și examenul anul, deși este ajutat de către studenta și viitoarea sa soție Cynthia Powell, fiind expulzat din colegiu înainte ca ultimul an să se încheie. Cu Cynthia va avea un băiat, pe Julian.
Paul McCartney, George Harrison și John Lennon, în 1964
Cu toate acestea, Lennon ajunge să îl cunoască pe Paul McCartney și să înființeze formația The Beatles, care a evoluat din prima trupă înființată de Lennon, The Quarrymen. Succesul beatleșilor, în Marea Britanie, avea să crească odată cu reprezentația susținută în fața Reginei, în 1963. „Pentru melodia următoare, vă cer ajutorul. Persoanele care stau pe scaunele cele ieftine, bateți din palme, iar restul bateți din bijuterii“, le-a spus Lennon celor prezenți în sală.
Destrămarea formației The Beatles și întâlnirea cu Yoko Ono
În 1966, în urma unor comentarii dură făcute la adresa religiei creștine precum și a unor cantități considerabile de LSD pe care ajungea să le ingereze zilnic, John Lennon hotărăște să părăsească trupa doar pentru a-și pierde identitatea timp de un an. Lennon o întâlnește pe Yoko Ono, cu care se căsătorește pe 20 martie 1969, doi ani mai târziu mutându-se la New York, de unde critică războiul purtat de Statele Unite ale Americii (SUA) în Vietnam.
Implicarea lui John Lennon în acţiuni de protest civic şi politic a început în perioada ultimilor săi doi ani la The Beatles, simultan cu formarea cuplului devenit inseparabil, John Lennon-Yoko Ono. Prima acţiune pacifistă de mare spectacol s-a petrecut în luna de miere a celor doi, la Amsterdam, într-o cameră a hotelului Hilton, unde John şi Yoko au dat un interviu jurnaliştilor stând în pat şi protestând împotriva Războiului din Vietnam (foto jos).
Gestul lor a fost mai întâi ridiculizat de presă, dar cei doi au reluat acţiunea „Bed In for Peace“ în hotelul Queen Elisabeth din Montreal, ocazie cu care au şi înregistrat cântecul „Give Peace a Chance“. Un sfert de milion de americani au intonat cântecul pe 15 octombrie 1969, la protestul din Washington împotriva războiului din Vietnam. De asemenea, cea mai cunoscută compoziţie post-Beatles a lui John Lennon, „Imagine“ („Imaginează-ţi“), a devenit imediat un adevărat imn al mişcării pacifiste mondiale, chiar dacă prin versurile sale a ofensat unele grupuri religioase.
Statele Unite versus John Lennon
Toate aceste mesaje au fost interpretate de conservatorii Richard Nixon şi Edgar Hoover drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA (era acuzat conţinutul subversiv, asociat ideologiei comuniste), aşa că autorităţile americane au declanşat procedurile de expulzare a lui John Lennon.
De altfel, artistul a primit rezidenţa permanentă în SUA abia în 1976, după demisia lui Richard Nixon. Jimmy Carter, pe de altă parte, l-a invitat pe Lennon să participe la inaugurarea preşedinţiei sale în ianuarie 1977.
Foto sus: John Lennon și Yoko Ono, în 1980, fotografiați de Jack Mitchell (© Wikimedia Commons)