Întâlnire Erdogan-Zelenski la Istanbul – Turcia se oferă să găzduiască summitul de pace Ucraina-Rusia. Alte forme de cooperare
Turcia este pregătită să găzduiască un summit Rusia – Ucraina pentru a pune capăt luptelor, a declarat vineri președintele Recep Tayyip Erdogan după discuțiile purtate cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski la Instanbul.
Într-o întâlnire, care a durat aproximativ o oră, Erdogan și Zelenski au discutat despre evoluțiile din războiul Ucraina-Rusia, despre securitatea transporturilor maritime pe Marea Neagră, inclusiv despre fostul acord mediat de Turcia pentru exportul cerealelor pe calea maritimă și despre cooperarea în domeniul industriei de apărare, potrivit celor două părți, relatează Reuters.
Turcia susține integritatea teritorială a Ucrainei
Turcia, stat membru NATO, sprijină integritatea teritorială a Ucrainei, dar menține și relații cordiale cu Rusia și vorbește în mod regulat cu ambele părți în conflict, în special în calitate de mediator al acordului privind navigația pe Marea Neagră, care a ridicat de facto blocada rusă a exporturilor de cereale ucrainene.
„Am discutat astăzi în detaliu despre evoluția războiului, am transmis observațiile noastre cu toată sinceritatea”, a spus Erdogan la conferința de presă ținută alături de Zelenski, a cărui vizită vine înaintea deplasării președintelui rus Vladimir Putin în Turcia, după alegerile din Rusia din 15 martie.
Turcia vrea negocieri între Ucraina și Rusia
„Oferim cel mai mare sprijin pentru ca războiul să se încheie în baza negocierilor. Suntem gata să găzduim un summit de pace la care să participe și Rusia”, a spus el, adăugând că a reiterat sprijinul Ankarei pentru apărarea suveranității Ucrainei.
Turcia a găzduit negocieri de pace între Rusia și Ucraina în 2022, dar de atunci consideră că nu s-a mai făcut nici un pas diplomatic pentru ca discuțiile să avanseze. S-a oferit în mod repetat să găzduiască discuții suplimentare, spunând că este nevoie de un summit al liderilor.
De cealaltă parte, președintele Zelenski spune că Rusia nu va fi invitată la următorul summit de pace care va avea loc în Elveția în lunile următoare, dar că un reprezentat al Rusiei ar putea fi invitat la o întâlnire viitoare după ce o foaie de parcurs pentru negocierile de pace va fi convenită cu aliații Ucrainei.
„Nu putem vedea niciun reprezentant al Rusiei la acest summit. Nu vedem cum pot fi invitați oameni care blochează, distrug și ucid. Vrem să obținem un rezultat – o pace justă”, a spus el.
Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Hakan Fidan a declarat, după întâlnirea cu omologul său rus Serghei Lavrov, că este timpul ca Ucraina și Rusia să înceapă discuțiile de încetare a focului, dar a adăugat că acest lucru nu trebuie să însemne recunoașterea ocupației Rusiei.
Kievul a relatat anterior că pe agenda lui Zelenski la Istanbul figurează o formulă de pace menită să pună capăt războiului cu Rusia, cooperarea în domeniul apărării și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Moscova.
Cooperarea în industria de apărare
Potrivit presei ucrainene, înainte de întâlnirile oficiale, președintele ucrainean a vizitat un port din Istanbul pentru a vedea o navă de război în construcție pentru Ucraina.
Potrivit observatorilor, de la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, parteneriatul în domeniul apărării dintre Kiev și Ankara a devenit mai puternic și a consolidat atât economia, cât și securitatea ambelor țări.
Potrivit lui Pinar Dost, cercetător în domeniul relațiilor internaționale la think tank-ul Atlantic Council, acordul dintre cele două țări pentru crearea de drone Bayraktar în Ucraina dă deja roade.
„În februarie, Baykar a început construcția unei fabrici de drone lângă Kiev. Construcția ar trebui să dureze 12 luni, fabrica va crea cinci sute de locuri de muncă și va produce 120 de unități pe an”, scrie cercetătorul.
În plus, compania turcă Baykar folosește motoare Ivchenko-Progress fabricate în Ucraina pentru a produce dronele Akinci și Kizilelma (care ar urma să fie lansate în acest an). „Kizilelma este numită „pasăre turcească cu inimă ucraineană”.
***