Ce semnificație are tatuajul facial al ministrului de Externe din Noua Zeelandă
Nanaia Mahuta a intrat în istorie devenind primul ministru de Externe al Noii Zeelande de etnie maori. Ea a fost nominalizată pentru acest post de premierul laburist Jacinda Arden în noul cabinet format în urma victoriei detașate obținute în alegerile parlamentare din luna octombrie. Jacinda Arden a câștigat postul de premier în 2017, devenind , la 37 de ani, cel mai tânăr șef de guvern din lume. Performanțele guvernului ei în timpul pandemiei au făcut ca Noua Zeelandă să fie una dintre cele mai puțin afectate țări de criza sanitară la nivel mondial.
Nanaia Mahuta este un politician cu experiență în Parlamentul Noii Zeelande. În 2016, ea a fost primul membru al forului legislativ care a apărut cu un tatuaj tradițional pe față, „moko kauae”. În cultura maori, tatuajele faciale au o semnificație specială, făcând referire la legătura cu familia și strămoșii. Fiecare tatuaj moko este unic, semnele vorbind despre statutul social și istoria familiei. Nanaia Mahuta are legături de rudenie cu actualul monarh maori, Kingi Tuheitia.
Vechi de secole în societatea maori, moko implică ceremonii și ritualuri specifice. Tatuajul este o practicat de popoarele polineziene, dar grupurile maori și-au dezvoltat propriile tehnici și instrumente în acest sens. Sunt folosiți pigmenți organici din rășini ai unor conifere locale, iar instrumentele sunt confecționate, în special, din oase de păsări. În prezent, sunt folosite și tehnici moderne de tatuare.
Practica tatuajului facial a intrat în declin după venirea europenilor, dar în ultimele decenii interesul pentru cultura locală a crescut și numeroase figuri publice au început să apară cu tatuaje tradiționale pe față. Deși există și reacții negative, comunitățile indigene privesc numirea noului ministru de Externe, Nanaia Mahuta, ca pe un important pas înainte în cunoașterea la nivel mondial a tradițiilor și culturii maori.