în 2023, fodurile UE au ridicat infrastructura și economia. Distribuția pe sectoare

în 2023, fodurile UE au ridicat infrastructura și economia. Distribuția pe sectoare

Investițiile nete realizate în economia națională în 2023 au însumat 189,34 miliarde lei, în creștere cu 16,6%, comparativ cu anul 2022, conform Institutului Național de Statistică. Anul 2023 marchează cea mai mare valoare a investițiilor din istoria post-decembristă, 38,3 miliarde euro, cu 8 miliarde euro mai mult decât în 2022, ajungând să reprezinte 12% din PIB.

Creșterea s-a datorat în primul rând sectorului de construcții care a beneficiat de cele mai mari alocări atât de la buget, cât mai ales din fonduri europene – aici prevalând investițiile inginerești, adică infrastructura de transport.

Investiiile, pe ramuri: infrastructura de transport, la apogeu – industria se târâie

Valoarea activităților de construcții a ajuns să reprezinte 39,5% din totalul investițiilor, pe fondul accelerării lucrărilor de infrastructură.

În ultimii cinci ani se constată o scădere a ponderii industriei în total investiții nete, de la 28,2% în 2019, la 22,3% în 2023.
Vestea bună e avansul cu 2,3 puncte procentuale din 2023 comparativ cu anul precedent.

Și în structură, se observă scăderea investițiilor în utilaje, inclusiv mijloace de transport, care în cinci ani au pierdut aproape 7 puncte procentuale.

Adevărata creștere s-a înregistrat pentru construcțiile noi, care au ajuns să reprezintă în 2023 peste 60% din total.

Fondurile europene – pincipala formă de finanțare: 2023 a fost ultima strigare pentru exercițiul financiar 2014-2020

Însă creșterea importanței investițiilor nete pentru avansul economiei se datorează în primul rând absorbției fondurilor europene, în mare parte nerambrusabile, pentru dezvoltarea infrastructurii.

Creșterea puternică a investițiilor în 2023, până la aproape 190 miliarde lei, s-a datorat companiilor private, cu capital românesc sau străin, și majorării absorbției de fonduri europene, care aproape s-au dublat față de 2022, de la 37,2 mld lei la 62 mld lei.

Finanțările din fondurile europene se văd în lucrările de construcții noi, pentru dezvoltarea infrastructurii în principal, care au atras cel mai mare volum de investiții, totalizând 114,22 miliarde de lei, peste 60% din total.

Compensare la scăderea aportului consumului la PIB

În contextul datelor statistice, în economia României, investițiile au fost motorul cel mai important de creștere în anul 2023, în special în a doua parte a anului, odată cu preluarea guvernării de către premierul PSD.

În plus, avansul investițiilor a fost cel care a compensat puternic încetinirea consumului, pe fondul erodării puterii de cumpărare din cauza avansului inflației. Aceste investiții din economie au ținut România în zona unei creșteri economice semificative, de peste 2%, adică de patru ori peste media zonei euro.

***

(Citiți și: ”Analiză REI / Peste 5 mld. euro granturi pentru companii – ce investiții sunt vizate”)

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *