Vladimir Putin îl va întrece în domnie pe Stalin
Nu există nicio îndoială că Vladimir Putin, aflat la putere de la începutul acestui secol, se îndreaptă fără emoţii spre realegere în cadrul votului naţional care a început vineri 15 martie si va ține până dumincă 17 martie inclusiv. El își va asigura astfel un al cincilea mandat şi un al treilea deceniu complet ca lider suprem al Rusiei – o perioadă care o depășește chiar și pe cea a lui I.V. Stalin.
Odată cu moartea liderului opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, cariera politică a lui Putin a ajuns practic la stadiul de preşedinte pe viaţă. Însă realegerea sa în funcţie scoate la iveală un fapt incomod pentru viitoarea stabilitate politică a Rusiei: preşedintele şi cercul său nu au făcut nicio pregătire vizibilă pentru o eră post-Putin, scrie CNN.
(Citește și: ”WP – problema succesiunii la Moscova: Putinismul nu acceptă rivali. Dar moștenitori?”)
Contracandidați de paie
Rușii sunt chemați la vot începând de vineri în cadrul alegerilor prezidențiale care vor dura până duminică, însă eforturile autorităților electorale de la Moscova de a-i asigura victoria președintelui Vladimir Putin au dus la o situație care frizează absurdul, arată Reuters.
Rușii vor avea de ales în următoarele 3 zile între Vladimir Putin și următorii 3 „contracandidați”:
- Nikolai Haritonov, membru în vârstă de 75 de ani al Dumei de Stat, este candidatul oficial al comuniștilor ruși. De origini siberiene, el a declarat în campanie că nu îi poate reproșa nimic liderului de la Kremlin.
- Leonid Sluțki, alt veteran al Dumei de Stat și lider al Partidului Liberal Democrat din Rusia care, în pofida denumirii, este o formațiune politică ultranaționalistă. Este de mulți ani președintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat și afirmă că Rusia trebuie să câștige războiul din Ucraina.
- Vladislav Davankov este președintele adjunct al Dumei de Stat și un membru al partidului Oameni Noi cofondat în 2020 de tatăl său, un om de afaceri rus. A declarat că nu își va critica oponenții politici în timpul campaniei
Cum sunt aduși rușii la urne
Pe lângă presiunile exercitate asupra angajaților din sectorul public pentru a vota, oficialii ruși încearcă să atragă și ocuitorii simpli la secțiile de votare cu prânzuri gratuite, bilete la concerte și tombole cu premii, de la chifle și pungi cu zahăr până la telefoane iPhone, mașini noi sau chiar apartamente.
În orașul siberian Omsk, cei care votează pentru prima dată, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, vor primi un bilet gratuit pentru o plimbare cu roata mare într-un un parc de distracții local
Locuitorii din regiunea Altai vor avea șansa de a câștiga bunuri nou-nouțe aflate pe lista produselor sancționate, cum ar fi un iPhone 15 și aparate de coafat Dyson, a relatat postul local de știri Tolk. Toți rezidenții cu vârsta de vot din regiune care fac o fotografie la o secție de votare și o încarcă pe o pagină dedicată de pe site-ul de socializare VKontakte vor fi eligibili pentru tombola din ziua alegerilor.
„Amiaza anti-Putin”
Multe dintre aceste evenimente gratuite organizate de autoritățile locale au fost programate pentru 17 martie la prânz – aceeași oră la care aliații opozantului Aleksei Navalnîi au chemat lumea la un protest la secțiile de votare din întreaga țară.
Într-o acțiune pe care ei o numesc „Amiaza anti-Putin”, adversarii dictatorului rus cer rușilor să meargă la secțiile de votare la mijlocul zilei, să stea la coadă pentru un buletin de vot și apoi să voteze într-un fel în care poate fi exprimat cel mai bine protestul lor.
Unii au sugerat ca pe buletinul de vot să fie scris numele lui Navalnîi. Alții spun că ar fi bine ca ei să voteze pentru un candidat altul decât Putin, deși aceștia fac oricum parte din sceneta pusă la cale de Kremlin.
Navalnîi a susținut planul înainte să moară printr-un mesaj pe rețelele sociale trimis cu ajutorul avocaților săi. Ziarul independent Novaia Gazeta a numit această acțiune „Testamentul lui Navalnîi”.
***