“Cine nu investeşte azi în Republica Moldova va regreta peste 5-10 ani”
Guvernul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, a declarat, într-un interviu acordat Agerpres, că Republica Moldova a devenit una dintre destinațiile preferate ale investitorilor străini, în contextul aderării la UE. „Cei care nu investesc acum în Moldova vor regreta peste cinci – zece ani”, spune Anca Dragu.
Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită guvernator al BNM în decembrie 2023 și este unul dintre numeroșii profesioniști care ocupă poziții importante în instituții de la Chișinău
Cele mai atractive domenii pentru firmele interesate să se extindă în Republica Moldova sunt energia și IT-ul, conform guvernatorului BNM.
Chișinăul estimează pentru acest an o creștere economică, în termeni reali a Produsului Intern Brut (PIB), de 3 – 3,5%, și o inflație sub 5%. În februarie, inflația a fost de 4,3%, față 34% în octombrie 2022, de exemplu, a explicat Anca Dragu.
Perspective bune pentru economia Moldovei
Această evoluție constantă a parametrilor economic și perspectiva aderării la UE, au crescut atractivitatea Moldovei:
„Creşterea economică şi coordonatele macro-economice, variabilele macro-economice, oferă perspectivă şi oferă condiţii de investiţii foarte bune în Republica Moldova. Mai mult, această nouă perspectivă de a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană ne plasează şi ar trebui să ne plaseze în topul preferinţelor investitorilor. Eu tot spun că celor care nu investesc acum în Moldova le va părea rău peste cinci-zece ani.”, a spus Anca Dragu.
Vecinătatea războiului nu ar trebui să împiedice investitorii să se îndrepte spre Republica Moldova, a explicat guvernatorul BNM, din mai multe motive, a mai spus Anca Dragu: Ştim foarte bine că aspectele de securitate sunt o problemă pentru mai multe state din zonă.
„Da, suntem la graniţă cu acest război, dar cred că există şi condiţii care să asigure securitatea investiţiilor, în măsura în care este posibilă în contextul general. Şi mai cred eu că un nivel ceva mai ridicat de risc asigură şi un nivel mai ridicat de atractivitate a investiţiei şi de profitabilitate. Acesta este jocul investiţiilor.”
Domeniile ce oferă oportunități investiționale importante
Principalul domeniu în care se poate investi este IT, în opinia guvernatorului BNM, Moldova având multe atuuri în acest sens:
„În IT şi digitalizare cred că este principalul domeniu, pentru că Republica Moldova este deja foarte avansată pe această cale. Vă spun, în Banca Naţională, eu nu semnez nimic pe hârtie. Totul vine pe e-mail, totul vine cu semnătură electronică şi se vede la nivelul administraţiei această tendinţă, înclinaţie către digitalizare. Deci acest domeniu este unul, clar, foarte, foarte atractiv. Există şi know-how, există dorinţă pentru zona aceasta. Noi vrem să vedem performanţe pe zona de digitalizare”, spune șefa BNM.
Alte domenii cu oportunități mari pentru investitori:
„Apoi, zona de energie, investiţiile în energie, în energie verde, reţele de energie, transport şi distribuţie energie electrică, gaze. Acestea, de asemenea, au nevoie de investiţii. Energia verde necesită întăriri semnificative de reţea, aşa că aici se poate face un pachet interesant pentru investiţii. În general serviciile, şi aş spune că trebuie să ne gândim la Republica Moldova şi ca un cap de pod pentru investiţiile în reconstrucţia Ucrainei”, a mai spus Anca Dragu.
Despre colaborarea cu BNR
- „Am o relaţie foarte bună cu Banca Naţională a României. Chiar astăzi (n.r.- marţi) se află la Chişinău câţiva specialişti de la BNR, pentru că astăzi avem ceremonia de finalizare a unui parteneriat, un proces de twinning, care a urmărit creşterea guvernanţei pe piaţa financiară şi piaţa bancară şi, în final, cea nebancară. A fost un program sprijinit de Uniunea Europeană şi de Comisia Europeană, la care au participat cinci instituţii din statele membre, respectiv BNR, ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiară n.r) din România. Aproape trei ani au fost o serie de proiecte în cadrul acestui twinning, dar trebuie să spunem foarte clar că, şi formal, şi informal, banca sau instituţia principală din acest proiect a fost BNR.”
- „Avem şi un înalt reprezentant de la Uniunea Europeană, el vine de la BNR, de asemenea, şi această colaborare va continua. Banca Naţională a Moldovei are un capitol foarte important printre capitolele de negociere. Sunt 35 de capitole în negociere şi în trei dintre ele noi avem un rol important, în zece în total suntem implicaţi, dar unul dificil este deschiderea contului de capital. Acesta a fost deja făcut în România în anii 2005-2006 şi pe acest capitol, în mod special, aş vrea să avem sprijinul României. Este ţara care are câteva coordonate, elemente ale pieţei care se aseamănă cu piaţa din Moldova şi atunci şi experienţa colegilor din BNR ne-ar ajuta foarte mult. Şi da, sper să vină să avem mai mulţi specialişti în continuare la BNM.”
(Citește și: ”Republica Moldova a îndeplinit 8 din 9 angajamente necesare începerii negocierilor de aderare la UE”)
****