Ultimele statui ale dictatorilor | FOTO
Într-o perioadă tensionată în care statuile publice din America de Nord și Europa ale personalităților neagreate și acuzate pentru rasism și practicarea sclaviei sunt demolate, în alte părți ale planetei, statuile dictatorilor încă veghează asupra cetățenilor. Nu se fac presiuni pentru îndepărtarea lor, și totuși, dictatorii cărora le sunt dedicate sculpturile sunt responsabili pentru genocid în masă, acte totalitare și crime împotriva umanității.
Statuia ecvestra a lui “El Caudillo” din Santo Domingo, Valencia
În 2008, guvernul Spaniei a înlăturat ultima statuie publică a dictatorului Francisco Franco de pe un piedestal din Santander și trimisă la muzeu ca exponat, cu toate că simbolurile și monumentele sale precum Arcul Victoriei și ruinele războiului civil spaniol încă persistă că amintiri dureroase. Regimul lui Franco este răspunzător pentru “Teroarea Albă” în care au murit 200 000 de spanioli liberali, socialiști, atei, protestanți, catalani, basci, galicieni, cât și pentru construirea lagărelor de concentrare în care au murit 50 000 de spanioli supuși la muncă brută. Osemintele lui Franco au fost exhumate în 2019 din mausoleul său și mutate la un cimitir de stat. O statuie ecvestră închinată lui se află în Valencia, în interiorul Mănăstirii Dominicane Santo Domingo.
Mormântul “modest” din marmură al lui Il Duce, cu un bust impunător, ornamentat cu fascii, onorat ca un împărat roman din antichitate (foto: Wikimedia Commons / Sailko)
În Italia, osemintele lui Mussolini, îngropate inițial într-un cimitir, au fost scoase și băgate într-o criptă dintr-un mausoleu din Predappio, flancată de fascii și un bust de marmură al chipului său asupra mormântului, onorat aidoma unui împărat roman din antichitate. Mussolini este răspunzător pentru crime de război comise în Etiopia, Libia, Spania, Grecia și Iugoslavia, și pentru persecuțiile comise de regimul său fascist în Italia. La terminarea celui de-al doilea război mondial, toate statuile lui Adolf Hitler, precum și orice obiect de simbolism nazist ca svastika nazistă au fost distruse, transformate în exponate de muzeu, iar afișarea publică a acestora a fost interzisă în Germania postbelică.
În schimb, sunt presărate în toată Germania monumente publice dedicate Holocaustului și plăcile cu numele evreilor care au fost persecutați și uciși de regimul nazist. Un singur obiect adresat vieții dictatorului nazist este afișat în spațiul public în Austria, și acela este monumentul memorial împotriva războiului și fascismului, o piatră memorială în fața casei unde s-a născut Hitler, din localitatea austriacă Braunau am Inn, renovată și transformată în secție de poliție. Pe piața online există doar reproduceri miniaturizate ale busturilor și statuilor care sunt comercializate.
ÎÎnlăturarea statuii lui Sadam în 2003 după eliberarea Irakului
În Irak, cea mai mare statuie a lui Saddam Hussein din Irak a fost inaugurată în 2002 în piața Firdos pentru a marca aniversarea a 65 ani ai conducătorului. În 2003, după ce americanii au invadat Irakul și au înlăturat regimul acuzat de acte criminale împotriva umanității și deținere de “arme chimice”, statuia a fost înlăturată de pe soclu de către soldații armatei americane și de opozanții irakieni ai regimului ba’athist. Saddam Hussein este socotit răspunzător pentru folosirea armelor chimice în războiul cu Iran și în timpul invadării Kuweitului, rezultând sute de mii de morți. Regimul său represiv a dus la moartea a 250 000 irakieni.
În Rusia, 82 de statui ale lui Lenin pot fi întrezărite pe străzile Moscovei alături de simboluri comuniste. Alte statui ale lui Lenin sunt existente în fostele republici sovietice, ca Tajikistan, Turkmenistan, Belarus, Kazakhstan. Numeroase statui și busturi pot fi găsite chiar și în Franța, Norvegia, Suedia, Danemarca, Regatul Unit, Grecia, în țări unde sunt mișcări și partide comuniste autorizate ori statuile sunt amplasate pe proprietăți private, spații interioare ori muzee.
În țări ca România, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Uzbekistan și Ucraina, statuie au fost îndepărtate de pe soclu după prăbușirea regimurilor comuniste și au fost înlocuite cu monumente memoriale favorizate de public. În Ucraina, statuie rămase ale lui Lenin au fost vandalizate, în 2014 cea mai mare statuie a sa fiind înlăturată.
În SUA, o statuie de-a lui Lenin amplasată în Las Vegas într-un restaurant cu tematică comunistă, a fost scoasă la închiderea localului respectiv. O altă statuie care îl înfățișează pe Lenin într-o perspectiva de revoluționar proletar e amplasată pe un domeniu privat din Seattle (foto sus © Flickr / ctj71081). Vladimir Lenin este responsabil pentru “teroarea roșie” și opresiunile politice făcute împotriva opozanților și susținătorilor regimului țarist, fiind uciși 200 000 ruși.
Într-o euforie maximă, simpatizanții partidului de extremă stânga, Partidul German Marxist Leninist, dezvelesc nouă statuie a lui Vladimir Lenin în orașul Gelsenkirchen din vestul Germaniei pe 20 iunie 2020 (foto: Facebook / MLPD)
În contrast, în Harkov, cea mai mare statuie a lui Lenin din Ucraina a fost îndepărtată în 2014 după ce a fost ani la rând vandalizată (foto: Wikimedia Commons / Kpamua)
Statutul în istorie a lui Vladimir Lenin, lider al Uniunii Sovietice, cât și al părintelui ideologiei socialiste, Karl Marx, este încă disputat. Nu au comis crime împotriva umanității și încă au mulți simpatizanți, socialismul fiind îmbrățișat de organizațiile non-guvernamentale ca fiind o ideologie umanitară, o ideologie care militează pentru egalitate socială și decolonizare.
În majoritatea cazurilor, în ciuda progresului industrial și educațional, socialismul s-a dovedit un experiment distopic și nefericit pe plan social, aducând mai degrabă dezastru umanitar – genocid, dictatură, persecuții și colaps economic.
Statuia lui Karl Marx inaugurată în 2018, în orașul Trier, cu ocazia serbării a 200 de ani de la nașterea părintelui socialismului, o ideologie umanitară care militează pentru egalitarism, dar care în practică se dovedește a fi cea mai gravă catastrofă umanitară din secolul 20 după războaiele mondiale și Holocaust
Monumentul lui Stalin din Praga
În ce privește Stalin, chiar regimurile comuniste au fost neiertătoare cu acesta pentru epurarile comise în timpul conducerii, îndepărtându-i statuile în procesul de destalinizare de după moartea sa. Monumentul Stalinist, sculptat din granit și cu o înălțime de 15 metri și o lungime de 22 metri, inaugurată în 1955 la Praga, Cehoslovacia, a fost cea mai mare statuie dedicată dictatorului Stalin. Autorul sculpturii, Otakar Švec, s-a sinucis cu câteva zile înainte de dezvelirea ei.
Sculptarea care a durat 5 ani s-a dovedit destul de traumatizantă pentru el, căzând în depresie și recurgând la consum excesiv de alcool. Nu se știe motivul exact pentru care și-a luat viața. Monumentul a fost demolat în 1962 în procesul de destalinizare. Monumentul cuprindea un grup de oameni fruntași ai comunismului: soldatul, femeia gospodara, minerul, muncitorul, iar în fața lor se afla conducătorul “preaiubit” Stalin.
Alte statui staliniste au fost îndepărtate în Ungaria, în România, Ucraina și Polonia. Statuile și busturile lui Stalin sunt încă afișate public în Rusia, Georgia și Tajikistan. În Germania, în localitatea Gundelfingen, districtul Breisgau-Hochschwarzwald, landul Baden-Württemberg, și în ziua de azi, încă se află pe soclu statuia lui Stalin, alături de Klement Gottwald, președinte al Cehoslovaciei comuniste în anii 1948-1953.
Regimul comunist al lui Iosif Stalin este dat răspunzător de către istorici pentru moartea a 23 milioane de ruși prin epurări, execuții, deportări în gulaguri, foamete provocată de colectivizarea agricolă și industrializarea forțată, în special Holodomorul din Ucraina, precum și pentru numeroase crime de război comise pe teritoriul Europei estice, din Polonia până în Germania, plus alte crime comise de regimurile comuniste instaurate de acesta în statele din Europa estică.
Fidel Castro, venerat ca un erou în Africa de Sud (foto: Bloemfontein Courant)
În Cuba, Fidel Castro a fost un dictator comunist mai aparte: a interzis cultul personalității adresate lui. N-a dorit ca revoluția sa socialistă să fie sculptată. Nu există străzi numite după el, nu există statui și monumente dedicate lui, însă multe țări africane și-au numit străzile în memoria intervenției lui în lupta împotriva sărăciei din Africa și pentru că a susținut decolonizarea.
O statuie notabilă a fost dezvelită în Africa de Sud în onoarea sa. Dictatorul cubanez este răspunzător pentru crime împotriva umanității, opresiune și cenzură în Cuba, precum și pentru o tentativă de declanșarea războiului nuclear dintre SUA și URSS prin permiterea staționării rachetelor ruse în Cuba în anul 1962, ceea ce a dus la cea mai mare criză a războiului rece.
Tânărul Mao – cea mai mare statuie dedicată unui dictator din istorie
În China, condusă de Partidul Comunist Chinez, totul arată ca și cum Mao Zedong este încă în viață, omniprezent în viețile cetățenilor chinezi ai republicii populare chineze.
În 2009, în Changsha, Hunan, a fost sculptată cea mai mare statuie existentă dedicată lui Mao (și cea mai mare sculptură de pe planetă dedicată unui dictator), un bust gigantic dedicat tânărului conducător, înalta de 32 metri, din 800 de tone de granit, corespunzător pentru un “lider proletar”.
În Henan a fost construită o statuie de aur masivă de 37 metri înălțime în 2016 dedicată lui Mao. Dar la câteva zile a fost demolată nefiind aprobată de autoritățile chineze. Poate pentru că autoritățile n-au vrut că Mao să fie cinstit în sculpturi de aur aidoma unui împărat, fiind contrar ideologiei socialiste. Dictatorul este responsabil pentru moartea a 78 milioane de chinezi din cauza foametei cauzate de planul “Marele Salt Înainte” sau “Revoluția Culturală”, pe lângă persecuțiile și execuțiile interne. Regimul maoist a propagat ideologia socialistă în Asia de Sud-Est și a sprijinit regimurile comuniste instaurate, ceea ce a dus la iscarea războaielor în Coreea, Cambodgia și Vietnam, rezultând 7 milioane de morți.
Și în Coreea de Nord, la Phenian, memoria liderilor din dinastia Kim este păstrată vie. Dictatorului Kim Il Sung și fiului și succesorului său, Kim Jong-il, le sunt dedicate statui masive din bronz, înalte de 22 metri. Într-o țară unde foametea este o mare problemă, costul statuii lui Kim Jong-il a fost de 10 milioane de dolari. Chipul statuii lui Kim il Sung (inaugurat prin 1972) a fost alterat ca să pară îmbătrânit și zâmbitor, în aceeași ipostază apărând și succesorul său, inaugurat in 2012. Kim il Sung este responsabil pentru moartea a 1,6 milioane de nord-coreeni.
“Unchiul Ho”, așa cum era cunoscut liderul nord-vietnamezilor, o învață pe o fetiță să citească (foto: Wikimedia Commons / William Cho)
În Vietnam, care și astăzi este o republică marxist-leninistă, sunt numeroase statui închinate lui Ho Chi Minh, liderul al nord-vietnamezilor comuniști, care i-a condus în războiului împotriva americanilor. O faimoasa statuie cu el alături de o fetiță se află în preajma clădirii comitetului central.
Bustul lui Nicolae Ceaușescu lângă casa sa natală din Scornicești (foto: Adevărul)
În România, un singur bust al dictatorului Nicolae Ceaușescu (considerat ultimul dictator stalinist din Europa) este afișat publicului la Scornicești, în preajma casei în care s-a născut. A fost singurul dictator comunist din istorie care a fost capturat, judecat și executat în urmă unei revoluții. La proces a fost acuzat de genocid, subminarea puterii de stat, acte de diversiune și subminarea economiei naționale.
România sub conducerea să a fost privită ca cel mai totalitar stat din Europa pentru că a cenzurat presa, și-a înființat un cult al personalității după model maoist, a ordonat monitorizarea în masă de către poliția secretă, a reprimat drepturile omului, a deportat români la construirea canalului Dunăre-Marea Neagră, a raționalizat apa, mâncarea, benzina, electricitatea, gazul, căldura și medicamentele pentru a plăti datoriile extern acumulate în urma construirii proiectelor sale arhitecturale ambițioase. În iulie 2015, cultul său a fost interzis, dar cu toate astea, în 2019, la 30 ani de la revoluție, nostalgicii comuniști încă se duc la mormântul său din Cimitirul Ghencea să-l omagieze.
În perioada comunistă, în București erau amplasate și statuia lui Lenin din 1960 care a fost înlăturată de pe soclul din fața Casei Scânteii în 1990, înlocuită cu Monumentul “Aripi” că simbol al luptei anticomuniste în 2016, și statuia lui Stalin, instalată în 1951 și înlăturată în 1962, iar în locul ei se află statuia lui Charles de Gaulle, inaugurată în 2006.
În Turkmenistan, din 1990 până la moartea sa din 2006, președintele Saparmurat Niyazov a condus Turkmenistanului ca un dictator post-comunist și și-a dedicat numeroase statui din aur, precum și încă una, tot de aur, în vârful Arcului Neutralității. Nu a comis crime, dar egocentricitatea să a fost represivă, obligând toți turkmenii să citească Cartea Sufletului scrisă de el și a închis toate școlile, bibliotecile și spitalele din afara orașului Ashgabat.
În Crimeea, pro-rușii, ca să-i mulțumească pentru anexare, i-au dedicat lui Vladimir Putin un bust în postura de împărat roman. Iar în Kîrgîzstan i s-a construit o statuie aurită de 2,5 metri înălțime (foto sus © 24.kg). O altă statuie interesantă este cea cu Putin în ipostaza de luptător de arte marțiale, alături de un tigru.
Închei acest articol cu modul creativ al ucrainenilor prin care au remodelat o statuie a lui Lenin într-un Darth Vader.
Darth Vader/Anakin a ucis miliarde de oameni și a eradicat ordinul Jedi… în filmele Star Wars