Un tablou confiscat de naziști, returnat descendenților fostului proprietar după aproape 80 de ani
Un tablou de Camille Pissarro, care a fost confiscat de naziști în 1943, va fi returnat descendenților unui colecționar evreu spoliat în timpul ocupației Franței de către Germania nazistă, în urma unei decizii definitive a justiției franceze.
Pictura „La cueillette des pois” (foto sus), realizată în 1887 de impresionistul Camille Pissarro a dispărut după cel de-al Doilea Război Mondial. Tabloul a reapărut în 1995, când a fost vândut la o licitație organizată de casa Christie’s la New York. Cumpărătorii au fost soții Toll, un cuplu de colecționari americani, care au plătit 800.000 de dolari pentru opera de artă, informează AFP.
Descendenții colecționarului Simon Bauer, ale cărui tablouri au fost confiscate în 1943, au avut surpriza să descopere tabloul, la începutul anului 2017, expus în muzeul parizian Marmottan Monet, împrumutat de soții Tolls pentru o retrospectivă consacrată lui Pissarro.
Ei au acționat în instanță cuplul american, cerând restituirea tabloului, în baza unei ordonanțe din aprilie 1945 ce prevedea „nulitatea actelor de spoliere comise de inamic sau sub controlul acestuia, menite să permită victimelor să îşi recupereze bunurile”.
În 2018, Curtea de Apel din Paris a dat câștig de cauză descendenților colecționarului precizând că, în baza ordonanței din 1945, „cumpărătorii ulteriori” ai unui bun recunoscut ca fiind spoliat”, „chiar cu bună credință, nu pot pretinde că au devenit proprietari legali ai acestuia”.
Soții Toll au făcut apel, susținând nu cunoşteau istoria tabloului atunci când l-au cumpărat însă acțiunea lor a fost respinsă de Curtea de Casație. Decizia de acum este definitivă, iar tabloul, care se află sub sechestru în prezent, va fi returnat urmașilor lui Simon Bauer.