„Quaranta giorni” și prima carantină din Europa
Apariţia măsurilor de carantină face parte din registrul unor măsuri raţionale de prevenire a extinderii bolilor infecţioase, prin evitarea contactului cu persoanele sănătoase, prin izolarea bolnavilor, însoţite de măsuri de dezinfecţie şi vaccinare în timpurile recente.
Durata de izolare a celor care au venit deja în contact cu bolnavii infecţioşi s-a relaţionat cu perioada de incubaţie a bolii. Totodată, în funcţie de gradul de contagiozitate, măsurile de carantină pot fi mai radicale sau mai blânde. Se pare că prima carantină din Europa a fost iniţiată de Republica de la Ragusa (Dubrovnik) în jurul anului 1377.
O constatare empirică: o corabie suspectă care era lăsată în rada portului să aştepte 40 de zile nu mai era un pericol epidemic. Eficienţa ei a convins autorităţile Republicii Veneţiene să utilizeze carantina, mai ales pentru corăbiile venite din Orientul Mijlociu.
Insula Lazzaretto Nuovo, aflată la intrarea în laguna veneţiană, a servit drept placă turnantă pentru carantina Serenissimei republici. Cele 40 de zile – quaranta giorni – în care călătorii erau ţinuţi izolaţi, fără posibilitatea de a intra în oraş, s-au dovedit suficiente pentru a separa pe cei bolnavi (care iniţial puteau fi în perioada de incubaţie, deci asimptomatici) de cei sănătoşi.