Misiunea selenară chineză a descoperit o «substanță ciudată» pe fața ascunsă a Lunii

Misiunea selenară chineză a descoperit o «substanță ciudată» pe fața ascunsă a Lunii

Yutu-2, roverul misiunii chineze Chang’e-4, a descoperit o substanță de culoare neobișnuită, asemănătoare unui gel, în cadrul programului de explorare pe care îl desfășoară pe fața ascunsă a Lunii.

Această descoperire, care i-a surprins pe oamenii de știință, a fost făcută în timpul celei de-a opta zile selenare, care a început pe 25 iulie 2019. Caracterul surprinzător al descoperirii și faptul că încă nu se știe despre ce substanță este vorba, i-a făcut pe responsabilii misiunii să decaleze programul roverului autonom Yutu-2 și să-și concentreze toate resursele științifice pentru a identifica acea substanță, relatează Agerpres.

Un membru al echipei de control a misiunii a observat un mic crater care conține un material cu o culoare și o textură cu totul deosebite față de regolitul și rocile din jur. Deocamdată, oamenii de știință chinezi nu au oferit ipoteze cu privire la natura noii descoperiri, despre care au spus doar că are aparența unui gel și o culoare neobișnuită, contrastantă cu griul tern al regolitului din jur.

Live Science, care citează cercetători care nu au legătură cu această misiune, relatează că această materie ar putea fi sticlă topită, rezultată în urma impactului cu un meteorit.

Misiunea Chang’e-4 a fost lansată la începutul lunii decembrie 2018 și a aselenizat pe fața nevăzută a Lunii pe 3 ianuarie 2019. O zi lunară este echivalentă cu aproximativ 29 de zile și 12 ore pe Pământ. O zi selenară completă este formată din aproximativ două săptămâni terestre de lumină și două săptămâni terestre de întuneric.

Roverul Yutu-2 intră în hibernare timp de aproximativ șase zile terestre, atât cât durează amiaza pe Lună, pentru a se proteja de radiații și de temperaturile ridicate și apoi se va reactiva pe durata nopții pe Lună, adică în jurul datei de 5 septembrie pe Pământ.

Foto: Administrația Spațială Națională Chineză

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *