Euro scade în raport cu dolarul după ce BCE a menținut dobânda
În linie cu așteptările pieței, BCE a menținut dobânda cheie la maximul record, 4% pe an, pentru a cincea ședință de politică monetară consecutivă.
În declarația de presă de după ședința de joi a Consiliului guvernatorilor BCE, a fost adăugat un paragraf: „Deciziile viitoare ale Consiliului guvernatorilor vor fi luate astfel încât dobânda de politică monetară va rămâne suficient de restrictivă atât timp cât este necesar…” Iar analiștii pariază că BCE pune bazele pentru o reducere mai rapidă a dobânzii decât se anticipa.
BCE, mulțumită de evoluția majorității indicatorilor de inflație
„Dacă evaluarea actualizată de către Consiliul guvernatorilor a perspectivelor inflației, dinamica inflației subiacente și forța transmiterii politicii monetare se va intensifica, și vor arată că inflația converge spre țintă într-o manieră susținută, va fi oportun să se decidă o relaxare a politicii monetare”, se mai spune în comunicat.
BCE se arată mulțumită de evoluția majorității indicatorilor de inflație, care arată o slăbire a presiunilor inflaționiste:
- Dinamica creșterii salariilor se moderează, iar firmele absorb o parte din aceste costuri prin diminuarea profiturilor.
- Însă, presiunile interne asupra creșterii prețurilor continuă să fie puternice.
În concluzie BCE rămâne concentrată pe datele macro și nu se angajează la nimic, dar dacă inflația și alți factori se vor prezenta suficient de bine, atunci relaxarea politicii monetare „ar fi adecvată”.
Anunțul de joi al BCE nu a produs multă mișcare pe piața obligațiunilor, însă euro și-a mai extins pierderile după anunț:
Sursa: Bloomberg
După cum comentează Financial Times, unii factori de decizie din zona euro, ca și din Marea Britanie, ar vrea să evite reducerea dobânzilor mult mai agresiv decât o vor face autoritățile din SUA, parțial din teama de a nu-și deprecia monedele și de a alimenta și mai mult inflația.
Inflația din zona euro a scăzut de la un vârf de 10,6% în 2022 la 2,4% în martie – foarte aproape de ținta băncii.
„Chiar dacă anunțul de politică monetară nu menționează în mod explicit luna iunie ca fiind momentul pentru o primă reducere a dobânzii, credem că ședința de astăzi ar trebui să marcheze ultima oprire înainte de reducere”, a declarat Carsten Brzeski, șeful departamentului de cercetare macro la nivel mondial al băncii olandeze ING.
***