O mumie dezvăluie traseul artritei reumatoide de-a lungul istoriei
Un corp mumificat datând din secolul al XVI-lea, descoperit în Ecuador, ar putea dezvălui traiectoria de-a lungul istoriei a unei afecţiuni articulare dureroase care s-a răspândit din America în Europa.
„Este o mumie extrem de importantă pentru istoria afecţiunilor”, a declarat pentru AFP medicul legist, antropologul şi paleontologul Philippe Charlier, directorul departamentului de cercetare al muzeului Quai Branly din Paris.
Expertul francez s-a deplasat în Quito pentru a analiza rămăşiţele acestui „pacient”, în cadrul laboratorului Institutului Naţional al Patrimoniului Cultural (INPC). Corpul mumificat prezintă semne ce permit detectarea originii artritei reumatoide şi înţelegerea modului în care aceasta a ajuns în Europa. Potrivit INPC, ar fi vorba despre mumia unui călugăr de origine spaniolă.
Însă studiile în curs de desfăşurare pentru stabilirea identităţii acesteia ar putea oferi un rezultat diferit. Locul în care a fost găsită mumia, identificată momentan drept fratele Lazaro de la Cruz din Santofinia, prezintă caracteristici ieşite din comun: corpul a fost descoperit în interiorul zidurilor unei vechi mănăstiri numită La Asuncion din localitatea Guano, situată în provincia Chimborazo din centrul Ecuador.
Conservată într-o atmosferă rece şi mai uscată, mumia nu a fost alterată de muşte şi larve, ceea ce a permis menţinerea ţesuturilor ce poartă semne de artrită reumatoidă. Această boală inflamatorie a articulaţiilor, specifică continentului american, îl preocupă pe Charlier:
„Mumia de Guano este, probabil, veriga lipsă (…) care ne va permite să înţelegem modul în care această boală, care a fost iniţial americană, a devenit apoi o afecţiune la nivel mondial în urma hibridizării, prin impactul dintre cele două lumi”.
Acest articol a fost publicat în numărul 205 al Revistei Historia, disponibil la toate chioșcurile de presă în perioada 15 februarie – 14 martie 2019 și în format digital pe paydemic.com!
Citește numărul 205 al Revistei Historia și în format DIGITAL: