Cum au evoluat prețurile la locuințe în UE

Cum au evoluat prețurile la locuințe în UE

Polonia a înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor locuințelor din UE în ultimul trimestru al anului 2023. Costurile au crescut cu 13% față de anul anterior și cu 4,8% față de trimestrul precedent, arată noile date Eurostat.

În întreaga UE, prețurile la locuințe au variat între +13%, în Polonia, și – 14% în Luxemburg, față de anul anterior. Creșterea medie a prețurilor la locuințe în UE a fost de 0,2%.

A doua cea mai mare creștere a prețului la locuințe este în Bulgaria- plus 10,1%, potrivit Eurostat.

Datele Eurostat arată că în România creșterea a fost de 3,7%.

La celălalt capăt al scalei, Luxemburg (-14,4%), Germania (-7,1%) și Finlanda (-4,4%) au înregistrat cele mai mari scăderi ale prețurilor la locuințe.

Explicația creșterilor de prețuri din Polonia

Potrivit Notes from Poland, creșterile observate în Polonia au fost determinate de o schemă populară de subvenții ipotecare pentru un program de tip ”Prima Casă”, introdus de guvernul precedent anul trecut și care a fost disponibilă până la sfârșitul anului 2023.

În cadrul schemei, cererile de credit ipotecar au înregistrat o creștere de trei ori de la an la an în iulie. De asemenea, a existat un număr record de cereri în decembrie, pe măsură ce schema se apropia de finalizare.

Între timp, în ianuarie 2024, împrumuturile ipotecare au depășit 10 miliarde de zloți (2,3 miliarde de euro) pentru prima dată în istorie.

Prețurile la locuințe au fost, de asemenea, împinse în sus de lipsa de ofertă, unele estimări indicând un deficit de până la 4 milioane de unități.

Noul guvern de la Varșovia a anunțat recent că va continua programul locativ inițiat de guvernarea PiS. Noua schemă planificată va garanta că ratele dobânzilor ipotecare pentru cei care cumpără pentru prima dată nu vor fi mai mari de 1,5%.

Rata dobânzii poate fi mai mică dacă gospodăria include copii. Pentru o familie cu cel puțin trei copii, dobânda este stabilită la 0%.

În ediția anterioară a programului, rata dobânzii garantată pentru toți participanții a fost de 2%. În noua ediție, ca și în cea anterioară, statul plătește diferența dintre rata dobânzii de pe piață și rata garantată de program.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *