Cum s-au format diamantele albastre, cele mai rare și mai apreciate din lume
O echipă de geologi, condusă de Evan Smith de la Gemological Institute of America, a analizat impuritățile conținute de 46 de diamante albastre, unele dintre cele mai rare și mai apreciate din lume. Cercetătorii au aflat anumite informații despre condițiile în care aceste nestemate s-au format.
Conform studiului, publicat recent în revista Nature, diamante albastre s-au format la o adâncime de peste 400 de kilometri în profunzimile Terrei, iar apa de mare ar fi jucat un anumit rol în determinarea culorii acestora.
”Atunci când diamantele se formează, ele captează minerale din mediul lor înainte de a urca spre suprafață, uneori foarte brutal. Spre deosebire de bijutieri, tocmai aceste impurități reprezintă elementele care îi interesează pe oamenii de știință, întrucât ele ne dau informații prețioase despre compoziția mantalei profunde”, a explicat Helene Bureau, director de cercetare în cadrul CNRS din Franța, la Institutul de mineralogie, fizica materialelor și cosmochimie din Paris, citat de Agerpres.
Cercetătorii au descoperi că diamantele albastre conțin minerale care se pot forma doar la adâncimi de peste 400 de kilometri. Această distanță este mai mare decât în cazul majorității diamantelor, care se formează mai degrabă la adâncimi cuprinse între 150 și 200 de kilometri.
Culoarea albastră a acestor diamante provine din prezența atomilor de bor care înlocuiesc anumiți atomi de carbon în rețeaua cristalină a diamantelor. Cercetătorii consideră că acești atomi de bor din diamante ar putea proveni din apa de mare rămasă captivă în depozite de minerale din crusta oceanică.
Hope, cel mai apreciat diamant din lume
Diamantul Hope (foto sus) este cel mai apreciat diamant albastru din lume. Diamantul a aparținut Regelui Soare, Ludovic al XIV-lea, și dispărut în 1792, în vâltoarea Revoluției Franceze. Faimosul diamant albastru a primit numele familiei Hope, în a cărui proprietate s-a aflat începând din 1824.
Începând din 1958, cel mai apreciat diamant din lume se afla la Muzeul Smithsonian din Washington, donat de faimosul bijutier Harry Winston, care intrase în posesia bijuteriei cu aproape un deceniu în urmă.