Povestea primelor păpuși Matrioșka – un simbol al Rusiei, inspirat de cultura japoneză
Prima păpușă Matrioșka a fost realizată în anul 1890, de Serghei Maliutin, un pictor și artizan rus din localitatea Abramsestvo, care a fost inspirat de un set de păpuși japoneze din lemn.
Aceste păpuși tradiționale japoneze (foto dreapta) îi reprezentau pe Cei Șapte Zei ai Norocului (Shichi-fuku-jin); cea mai mare păpușă îl reprezenta pe zeul Fukurokuju, în care erau introduse celelalte jucării, din ce în ce mai mici.
Inspirat de acestea, Maliutin a desenat o versiune rusească a jucăriei, care avea să fie realizată într-un atelier din Serghiev Posad. La executarea ei și-au dat concursul Vasili Zvezdoșchin – care a cioplit păpușile din lemn, și Maliutin – care le-a pictat. Prima Matrioșkă era „compusă” din opt piese (foto sus).
La expoziția Mondială de la Paris din anul 1900, Matrioșka a fost foarte bine primită, obținând chiar și o medalie de bronz. Treptat, tot mai multe ateliere au apărut, jucăriile au devenit din ce în ce mai populare, ajungând să reprezinte chiar un simbol al Rusiei.
Nu se știe de ce aceste păpuși sunt numite Matrioșka. Acest cuvânt este un diminutiv care provine de la numele feminin rusesc Matriona sau Matrioșa, foarte răspândit în mediul rural în secolul al XIX-lea. Lingviștii consideră că acest nume are o rădăcină comună cu cea a cuvântului latin ”mater” (mamă – n.r.).
Serghei Maliutin (autoportret)