#3 Aderarea completă la Schengen
România de mâine se configurează în acest an prin alegerile pe care le vom face în cadrul scrutinelor electorale.
În acest context, Romanian Business Leaders (RBL) lansează campania ”Ce își doresc liderii de business de la liderii politici”, prin care propune către dialog și pe agenda publică cele mai importante 7 teme pentru antreprenorii români.
Campania se va derula în cele 7 săptămâni ce preced Summitul RBL din 29-30 mai. În fiecare săptămână, vom aborda într-un articol dedicat câte o temă.
#3: Aderarea completă la Schengen
România a îndeplinit încă din 2011 condițiile tehnice, este pregătită și merită să intre complet în spațiul Schengen. Ne-am bucurat la 31 martie a.c. pentru ridicarea barierelor de circulație pentru frontierele aeriene și navale, dar în același timp ne-am uitat cu tristețe la cozile care încă se formează la granițele terestre din vestul României.
Liderii de business susțin ferm și inechivoc aderarea completă a României la Spațiul Schengen
Ne dorim o strategie comună și unitară la nivelul tuturor instituțiilor publice din România pentru aderarea completă la spațiul Schengen. În opinia comunității RBL, avem nevoie să:
- Continuăm combaterea fenomenului de corupție în vămi, prin sporirea controalelor
- Întărim eforturile pe lângă reprezentanții statelor care se opun aderării României
Aproape 90% din exporturile românești merg către piețele Uniunii Europene, în valoare de circa 60 de miliarde de euro, din care 85% sunt mașini și produse manufacturate, transportate prin puncte vamale terestre.
Aproximativ 72 de ore trebuie să petreacă la frontiera terestră a României cu Ungaria transportatorii, ceea ce evident are un impact negativ asupra comerțului de mărfuri și asupra întregului sector de transporturi.
La începutul lunii martie, Comisia Europeană a lansat împreună cu România și Bulgaria o serie de cadre de cooperare bazate pe proiecte-pilot și proceduri rapide de azil și returnare. Astfel, contribuim la eforturile europene comune de abordare a securității UE la frontierele externe si a provocărilor legate de migrație. În plus, ne-am raliat inițiativei regionale privind cooperarea polițienească între statele membre aflate de-a lungul Balcanilor de Vest și a rutei est-mediteraneene, compusă din Bulgaria, România, Austria, Grecia, Ungaria și Slovacia.
Am demonstrat și continuăm să arătăm, alături de Bulgaria, un angajament susținut pentru asigurarea unei protecții adecvate a frontierelor externe ale UE și am jucat constant un rol important în securitatea internă a spațiului Schengen.
Ce efecte va genera aderarea completă a României la Schengen?
Aderarea completă a României la Schengen va fi recepționată ca un semnal pozitiv pentru partenerii europeni și va accelera procesul de intrare în zona Euro. Totodată, acest vot de încredere se va face resimțit în economia națională cu impact net pozitiv pentru creșterea competitivității în domeniul producției, transporturilor, industriei alimentare, turism și nu numai.
Având în vedere întreg contextul geopolitic, țara noastră se poate poziționa ca actor strategic pentru zona Balcanilor prin virtutea apartenenței la NATO, rol ce poate fi consolidat de aderarea completă la spațiul Schengen.
***