Vizita lui Xi Jinping la Paris
La prima sa vizită de stat într-o țară din UE din ultimii cinci ani, președintele chinez Xi Jinping a sosit la Paris cu scopul de a diviza și de a cuceri. Dar, spre deosebire de 2019, Xi a găsit o UE mult mai bine pregătită și mai coordonată.
Spre deosebire de întâlnirile lor anterioare cu Xi, președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au negociat de pe o poziție de forță, scrie Politico.
Miza chineză: menținerea unei piețe deschise pentru vehicule electrice
Înainte de întâlnire, UE a lansat o serie de investigații care vizează produse chinezești și se pregătește să impună tarife anti-subvenție pentru vehiculele electrice din Beijing.
China a investit miliarde în industria sa de vehicule electrice și milioane de locuri de muncă depind de aceasta. UE este principalul client al Chinei, reprezentând aproximativ 40% din exporturile de vehicule electrice ale țării.
Europa este una dintre puținele piețe mari care rămân deschise – iar Beijingul are un interes major să o mențină așa, în condițiile în care SUA și alții, inclusiv Turcia, au impus deja taxe suplimentare pentru vehiculele electrice chinezești.
Front comun, roluri distincte
La întâlnirea cu Xi Jinping, Ursula von der Leyen a fost ”polițistul rău”, jurând să apere industria și lucrătorii UE împotriva „inundării Europei” cu „producția excedentară a Chinei” de vehicule electrice.
Emmanuel Macron a fost ”polițistul bun”, el evitând în mare măsură lupta sensibilă pe vehiculele electrice. În schimb, el a transmis mesajele pozitive: China, a spus el, va susține apelul Franței pentru o pauză în războaiele Rusia-Ucraina și Israel-Hamas într-un „armistiu olimpic” în timpul Jocurilor de vară de la Paris.
Xi Jinping a spus ce voia UE să audă
Oficial, vizita lui Xi la Paris a fost un succes pentru ”echipa UE”: Xi a cerut într-adevăr un „armistiu mondial” în timpul Jocurilor Olimpice.
De asemenea, el a promis că nu va sprijini Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Potrivit lui Emmanuel Macron, Xi Jinping a promis să nu exporte nicio armă și să „controleze strict exporturile de bunuri cu dublă utilizare” către Rusia.
Nu este clar dacă Macron și von der Leyen se pot baza pe această promisiune a liderului Chinei. Cel mai probabil, nu, crede Politico.
Xi Jinping a mai făcut promisiuni similare că nu va mai ajuta efortul de război al Moscovei, așa cum a subliniat însuși Emmanuel Macron în declarația sa de presă, alături de liderul chinez: „Este ceea ce mi-ați spus foarte clar, domnule președinte, cu ceva mai mult de un an în urmă și pe care l-ai repetat acum.”
În ultimele luni, China și-a crescut dramatic vânzările către Rusia de componente pentru rachete de croazieră și drone.
De urmărit: Va renunța UE la investigația pe autovehicule electrice? Dar China la tarifele pe coniac?
După întâlnirea cu Xi Jinping, Ursula von der Leyen a spus că UE se va „coordona îndeaproape cu țările G7 și cu economiile emergente” pentru a aborda „denaturarea pieței de către China”.
Este un indiciu, scrie Politico, că UE ar putea renunța la tarifele anti-subvenții, și, în schimb, ar putea căuta o abordare diferită. Depinde însă de ce va face Xi Jinping în relația cu Vladimir Putin.
În ceea ce privește ”problema Franței”, Emmanuel Macron i-a cerut luni lui Xi Jinping să nu vizeze exporturile franceze de coniac ca răzbunare pentru potențialele tarife ale UE la vehiculele electrice chinezești.
Întâmplător, cel mai bogat om din lume, Bernard Arnault, șeful companiei de lux LVMH, care vinde coniac și genți de mână, a fost invitat la cina de stat cu Macron și Xi.
Semnificația vizitelor din Serbia și Ungaria
Dacă scopul lui Xi Jinping este de a diviza și cuceri Europa, decizia sa de a călători de la Paris în Serbia și Ungaria nu ar trebui să îngrijoreze prea mult UE.
Serbia nici măcar nu este în UE și ce ar putea face Viktor Orbán ce nu a făcut deja? Ungaria nu poate bloca în mod legal taxele anti-subvenție împotriva vehiculelor electrice chinezești, deoarece Uniunea are competențe exclusive asupra comerțului.
Xi Jinping ar trebui să reunească o majoritate calificată a țărilor UE pentru a avea orice speranță de evitare a tarifelor.
***