Istoria celei mai cunoscute fotografii a literaturii române
Paris, Piața Fürstenberg, 1977. Trei scriitori, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Emil Cioran, discută relaxat. Imaginea este surprinsă pe peliculă fotografică de Louis Monier și devine cel mai cunoscut cadru al literaturii române.
Louis Monier, fotograful care a realizat clișeul, era cunoscut în mediile literare pariziene pentru pasiunea sa de a realiza portretele marilor scriitori pe care îi putea întâlni în capitala Franței. De-a lungul timpului, a realizat mii de fotografii și editorii au început să apeleze la el din ce în ce mai des pentru a realiza portretele scriitorilor pe care urmau să-i publice.
Dar cum s-a ajuns la această fotografie cu cei trei scriitori români care va deveni atât de faimoasă?
„Îi cunoșteam pe fiecare în parte, am vrut să realizez portretele lor pentru că erau mari scriitori și eu cu asta mă ocupam. Reușisem să-i fotografiez, aveau încredere în mine, dar nu exista o fotografie cu toți trei împreună”, își amintește Louis Monier. Până când, la cererea editorului său care pregătea o nouă carte, Mircea Eliade este convins să vină la Paris pentru o sesiune fotografică de promovare a volumului. Atunci s-a născut ideea realizării unei fotografii cu cei trei mari scriitori români împreună.
„Așa cum era stabilit, ne întâlnim cu toții, dar locul în care ne aflam era destul de întunecos. Nu puteam face fotografii acolo. Am ieșit în Piața Fürstenberg aflată în apropiere și așa am surprins aceste cadre”, declară Louis Monier pentru „Historia”. El își aduce aminte că Piața Fürstenberg i-a oferit un loc excelent, chiar în centru, lângă lampadarul care apare în imagine, pentru a realiza celebra fotografie cu cei trei scriitori români. „Aveam nevoie de un cadru liniștit și l-am găsit în Piața Fürstenberg, care nu era departe de locul în care ne aflam”.
Nici astăzi piațeta nu este unul dintre cele mai vânate obiective de turiștii avizi să descopere locurile celebre ale Parisului. Locuitorilor zonei li se adaugă puținii vizitatori, cunoscători ai picturii, care vin în mod special pentru a vedea muzeul Eugène Delacroix. Faimosul pictor a avut aici apartamentul și atelierul începând din 1857 și până la moartea sa, în 1863.
Salonul Cărţii de la Paris
Întâlnirea cu Louis Monier are loc la lansarea albumului Les roumains de Paris (Români la Paris), la standul românesc de la Salonul Cărții din capitala Franței. Volumul, semnat Louis Monier și Basarab Nicolescu, cel care a avut ideea realizării acestui album, a fost și cea mai cerută carte la standul României de la salonul de carte parizian. Fotografiile aflate în carte surprind mari personalități ale culturii române care s-au stabilit la Paris sau au trăit pentru o perioadă în capitala Franței. Între personajele lui Monier se regăsesc în album: Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugène Ionesco, Stéphane Lupasco, Vintilă Horia, Horia Damian, Constantin Virgil Gheorghiu, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca.
„M-am întâlnit cu acești oameni pentru că știam că erau mari scriitori, nu pentru că erau români. Apoi, cunoscându-i, am căpătat o pasiune pentru România”, spune Louis Monier.
Salonul Cărții de la Paris este cel mai important eveniment editorial din Franța. Prima ediție a avut loc în 1981 și de atunci a continuat să se dezvolte. Tradiția prezenței la inaugurare a șefului statului francez a fost respectată și la ediția din 2018, care a avut loc între 16 și 19 martie la complexul Paris Expo. Președintele Emmanuel Macron a petrecut mai bine de trei ore la standuri vorbind pe larg cu organizatorii, editorii și participanții la deschiderea oficială. La ediția din 2018, țara invitată de onoare a fost Rusia, dar președintele Emmanuel Macron a preferat să ocolească standul din cauza recent izbucnitului scandal legat de cazul Skipal.
Standul României a fost declarat cel mai frumos al salonului din punct de vedere al conceptului arhitectural. Este pentru a doua oară când standul României primește un asemenea titlu, după ediția de anul trecut.
Prezența României la Salonul Cărții de la Paris a însemnat și peste 50 de titluri recent traduse și peste 20 de evenimente, lansări de carte și întâlniri cu editorii, autorii și cititorii.
În marja Salonului, reprezentanților de marcă ai diasporei românești din Franța și unor personalități culturale franceze li s-au acordat premii de excelență în cadrul concertului „Voyage en Francophonie”, găzduit de Athénée Théâtre Louis Jouvet.
Material apărut cu sprijinul Institutului Cultural Român