Rezoluție – simbolică – a Adunării Generale a ONU pentru recunoașterea statului palestinian ca membru cu drepturi depline. Israel și SUA au reacționat vehement
Vineri a fost o atmosferă tensionată la Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA), în timpul prezentării și votării rezoluției prin care se cere recunoașterea statului palestinian, Israel și SUA ripostând vehement.
Adunarea Generală a adoptat o nouă rezoluție care deschidea calea către viitoarea calitate de membru cu drepturi depline pentru „Statul Palestina”. Rezoluția care a stârnit indignarea Israelului și SUA a avut 143 voturi „pentru”, 9 „contra” și 25 de abțineri, printre care și România.
Rezoluția ONU recunoaște Palestina ca fiind „calificată pentru a se alătura Națiunilor Unite”, iar textul rezoluției a fost descris în esență ca fiind un sondaj la nivel mondial privind acordarea calității de membru cu drepturi depline.
Rezoluția are o importanță simbolică
Textul recomandă în mod oficial Consiliului de Securitate al ONU să „reexamineze problema în mod favorabil”. Din 2012, Palestina are statut de stat observator nemembru în cadrul adunării. Dar acum Adunarea Generală „determină că statul Palestina… ar trebui, prin urmare, să fie admis ca membru” și „recomandă Consiliului de Securitate să reconsidere chestiunea în mod favorabil”, conform textului rezoluției.
Câteva drepturi procedurale suplimentare au fost acordate, de asemenea, prin votul de vineri: „Rezoluția Adunării Generale adoptată vineri oferă palestinienilor niște drepturi și privilegii suplimentare din septembrie 2024 – precum un loc printre membrii ONU în sala adunării – fără a avea însă drept de vot în cadrul organismului internațional”, scrie Times of Israel.
Israelul s-a opus vehement rezoluției: „Atâta timp cât atât de mulți dintre voi «urâți evreii», nu vă pasă cu adevărat că palestinienii nu sunt «iubitori de pace»”, le-a spus colegilor săi diplomați Gilad Erdan, reprezentantul permanent al Israelului la Organizația Națiunilor Unite. El a acuzat Adunarea Generală că a distrus Carta ONU – în timp ce a folosit un mic tocător de hârtie pentru a distruge o copie a Cartei ONU în timp ce se afla la pupitru.
„Să vă fie rușine”, a încheiat Erdan, de la pupitrul adunării.
Conform Cartei fondatoare a ONU, calitatea de membru este deschisă „statelor iubitoare de pace” care acceptă obligațiile din acel document și sunt capabile și dispuse să le îndeplinească.
„Vrem pace, vrem libertate”, a declarat ambasadorul palestinian al ONU, Riyad Mansour, înaintea votului. „Un vot da este un vot pentru existența palestiniană, nu este împotriva oricărui alt stat… Este o investiție în pace”. „A vota da este ceea ce trebuie făcut”, a spus el în aplauzele majorității prezente în sală.
Israel: „Decizie absurdă”
Ministrul de Externe al statului evreu, Israel Katz, a adoptat o poziție dură la adresa ONU spunând că îmbunătățirea statutului palestinienilor în cadrul ONU este un „premiu pentru Hamas”, se arată într-o declarație oficială.
„Decizia absurdă luată astăzi la Adunarea Generală a ONU evidențiază părtinirea structurală a ONU și motivele pentru care, sub conducerea secretarului general al ONU [Antonio] Guterres, aceasta s-a transformat într-o instituție irelevantă”, a spus Katz.
SUA spun „nu”
Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a fost de acord că rezoluția nu este necesară și nu contribuie cu nimic la promovarea păcii:
„De la atacurile din 7 octombrie, președintele Biden a spus răspicat că pacea durabilă în regiune nu poate fi atinsă decât printr-o soluție cu existența a două state, cu securitatea Israelului garantată, în care israelienii și palestinienii să poată trăi împreună cu măsuri egale de libertatea și demnitate, aceasta rămâne opinia SUA și măsurile unilaterale luate la ONU și pe teren nu vor promova acest obiectiv. Statele Unite votează împotrivă și îndeamnă celelalte state membre să facă același lucru”, a spus reprezentata SUA la ONU.
„Eforturile de a promova această rezoluție nu schimbă realitatea că Autoritatea Palestiniană nu îndeplinește în prezent criteriile de aderare conform Cartei ONU”, a adăugat ea.
În Europa, Spania și Irlanda sunt ultimele țări care urmează să acorde recunoașterea unui stat palestinian, deciziile fiind însă controversate. SUA au votat foarte constant „nu” atunci când astfel de eforturi sunt supuse votului în Adunarea Generală a ONU și în Consiliul de Securitate.
***