O idilă interbelică. Povestea dintre curtezana Doris Castlerosse şi Winston Churchill
Erau anii ’30, perioadă nefastă pentru viitorul prim-ministru englez, Winston Churchill. Nu mai făcea parte din Parlament, partidul liberal Tories din care făcea parte pierduse alegerile generale din 1929, iar el aproape că falimentase în urma unei crize de pe Wall Street. Aşa că, Churchill îşi dedica marea parte a timpului vieţii sociale, petrecerilor şi jocurilor de noroc. Vacanţele – mereu mult prea lungi – le petrecea ca invitat al prietenului său, magnatul Lord Beaverbrook. Aşa se face că, în primăvara anului 1930, la vila lordului din Franţa, a cunoscut-o pe Doris Delevingne (mai târziu cunoscută drept Lady Castlerosse).
Cine a fost curtezana Doris?
Doris Delevingne a locuit o bună parte din timp în oraşul de provincie Beckenham împreună cu tatăl ei. Era perioada interbelică, iar Doris devenise o adevărată femeie de afaceri, care nu avea nimic altceva de oferit decât frumuseţea ei. Un stil de viaţă ruşinos ar spune unii, însă pentru Doris era un preţ mic pentru luxoasa ei casă din Mayfair, Rolls Royce sau haine de firmă. Devenise una dintre cele celebre curtezane ale momentului – dorită de bărbaţi, temută de femei. Viaţa ei era o cursă contra cronometru pentru dobândirea celor mai mari bogăţii. Şi pentru proverbul zice „spune-mi cu cine eşti prieten ca să îţi spun cine eşti”, Doris a devenit bună prietenă şi colegă de apartament cu actriţa Gertude Lawrence, amanta unui ofiţer din cavaleria britanică. Doris îşi propusese să devină soţie de lord, aşa că viaţa ei devenise un adevărat casting: Tom Mitford, multimilionarul american Laddie Sanford, Sir Edward MacKay Edgar. Aşa se face, că în cele din urmă s-a căsătorit cu moşternitorul unui lord irlandez, Valentine Castlerosse. Mariajul nu a fost unul fericit, dar îi asigura lui Doris ceea ce dorea: bani.
O iubire dintr-o vară
Pe Winston Churchill l-a întâlnit în vara anului 1933, pe când ea era Lady Castlerosse, iar politicianul era însurat cu Clementine Churchill încă din 1908. Aventura lor nu a durat mult, dar se pare că a fost una atât de pasională încât politicianul şi-a pus la bătaie chiar şi talentul artistic, realizându-i un portret. La doi ani după, Doris l-a sedus şi pe fiul viitorului premier, Randolph, care avea 21 de ani. Relaţia dintre cei doi s-a terminat, la insistenţele lui Churchill senior. Însă aventurile lui Doris nu s-au oprit aici, ea continuându-şi viaţa de curtezană în paralel cu cea de soţie. În 1938, după mai multe tentative de separare, Valentine Castlerosse a divorţat.
După divorţ, Doris şi-a găsit un nou „sponsor”: Margot Hoffman. Da, o femeie, împreună cu care a trăit în Veneţia, iar la izbucnirea războiului au emigrat în America. Acolo, la scurtă vreme, cele două s-au despărţit. Doris se afla pentru prima dată singură şi fără bani. I-a scris fostului soţ, în Anglia, sugerându-i să se împace – lucru destul de greu pe timp de război să se întoarcă în ţara natală. Şi acum, din nou, apare Winston Churchill. Cu toate că relaţia lor se terminase, de-a lungul timpului ea s-a trimis mai multe scrisori – care, se pare, au rămas fără răspuns.
Şi pentru că Churchill devenise un om influent, fosta Lady Castlerosse i-a cerut ajutorul pentru întoarcerea în Marea Britanie. În 1942, Winston se afla în vizită la Washington. Acolo, în cadrul unei petreceri private, cei doi s-au reîntâlnit. Nu se ştie cu exactitate ce s-a întâmplat, cert este că a doua zi, Doris se afla într-un avion spre Londra. Nu trebuie uitat nici faptul că ea deţiea portretul pe care politicianul îl făcuse în Franţa şi nu era chiar cel mai bun lucru să apară în presă. Când, în final, a ajuns în Anglia, s-a întâlnit aşa cum stabilise cu fostul soţ. Numai că acesta nu avea de gând nici să se recăsătorească, nici să o ajute în vreun fel. Doris era din nou singură şi fără bani. A încercat să îşi vândă din diamante, însă în timpul războiului asemenea tranzacţii erau interzise, ea intrând în atenţia poliţiei. Doris avea 42 de ani, frumuseţea nu mai era cea de odinioară, iar viaţa devenise grea în comparaţie de cum fusese ea obişnuită. Aşa că, ea a hotărât să îşi pună capăt zilelor, luând un flacon cu somnifere.
Aventura dintre Doris şi Churchill a fost făcută publică de către fostul consilier al politicianului, John Colville, în 1985. Cât despre soţia sa, Clementine, ea a aflat de aventura premierului britanic la începutul anilor 1960. Churchill a murit în 1965, la vârsta de 90 de ani, iar Clementine 12 ani mai târziu. Cât despre arborele genealogic al lui Doris, se pare că celebrul fotomodel Cara Delevingne este strănepoata acesteia, lucru pe care l-a confirmat şi ea în documentarul „Churchill’s secret affair”, care va avea premiera în martie 2018.
Citeşte şi: