Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit cu Ucraina și un conflict cu NATO

Vladimir Putin se pregătește pentru un război prelungit cu Ucraina și un conflict cu NATO

Remanierile la nivel înalt în urma alegerilor prezidențiale din Rusia sugerează cu tărie că Putin face pași importanți în direcția mobilizării economiei rusești și a bazei industriale de apărare pentru a susține un război prelungit în Ucraina și, în cele din urmă, pentru a se pregăti pentru o viitoare confruntare cu NATO, apreciază Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

(Citește și: ”Rusia / Serghei Şoigu, schimbat din postul de ministru al Apărării”)

Preocupările lui Vladimir Putin

Numirea lui Belousov în funcția de ministru rus al Apărării reprezintă o evoluție semnificativă în eforturile lui Putin de a crea toate condițiile economice pentru un război prelungit. Belousov nu are experiență militară și este economist de meserie – a ocupat funcția de ministru rus al Dezvoltării Economice în perioada 2012-2013, după o carieră în domeniul analizelor și prognozelor economice între 1981 și 2006.

Lipsa sa de experiență militară nu este anormală – Șoigu, de asemenea, nu avea experiență în uniformă înainte de a prelua Ministerul Apărării.

Mai multe surse interne rusești au afirmat că schimbarea arată că Putin este foarte îngrijorat de nivelurile de corupție și de utilizarea abuzivă a fondurilor în cadrul armatei ruse, de conflictele dintre armată și baza industrială de apărare și de ineficiența percepută a Ministerului rus al Apărării în ansamblu.

Schimbările operate de Rusia

Consiliul Federației Ruse a publicat duminică o listă cu miniștrii propuși de Putin în cabinet, care confirmă în special faptul că Putin l-a „propus” pe Belousov ca nou ministru al apărării (propunerile lui Putin sunt ordine).

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru TASS că Șoigu, care a fost ministrul rus al apărării din 2012 – va prelua funcția de secretar al Consiliului de Securitate și va acționa ca adjunct al lui Putin în Comisia militaro-industrială rusă.

Peskov a anunțat, de asemenea, că Putin l-a demis pe Patrușev din fosta sa funcție de secretar al Consiliului de Securitate „din cauza transferului [acestuia] la un alt post”, care nu a fost precizat, și că Kremlinul va anunța noul său rol în „viitorul apropiat”.

Dmitri Peskov a mai precizat că generalul de armată Valeri Gherasimov va rămâne șeful Statului Major General al Rusiei, iar o schimbare în această funcție nu este prevăzută în acest moment. Gherasimov este, de asemenea, în prezent comandantul general al teatrului de operații pentru forțele rusești din Ucraina.

***

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *