Cum circulau tramvaiele din București în timpul ocupației germane
Circulația tramvaielor în Bucureștiul anului 1918 era strict reglementată de trupele de ocupație germane. Conform ”Regulamentului tramvaelor din București”, valabil începând din 5 februarie 1918, tramvaiele circulau între orele 5.30 dimineața și 8.58 – 10.30 seara, la intervale de 10 – 18 minute.
Numărul locurilor în picioare era limitat la 29. Era interzisă ”staționarea pe scări și pe grilajele de siguranță etc, precum și scoborârea și urcarea în timpul mersului”.
Un bilet costa 25 de bani ”pentru civili”, adică pentru români. În schimb, ”pentru militari de orice grad și pentru acele persoane cari se pot legitima că aparțin suitei armatelor Puterilor Centrale” taxa de călătorie era de 10 bani. ”Taxa trebuie să fie pregătită în bani potriviți. Fiecare pasager trebuie să ceară a i se libera biletul. Biletele trebuesc păstrate și prezentat la cerere… Cei care se folosesc de bilete vechi sunt supuși pedepsei”.
Regulamentul întocmit de șeful Poliției Militare, căpitanul Rechmann, interzicea fumatul în tramvaie. De asemenea, călătorii nu aveau voie să scuipe pe jos și să urce în vagoane cu câini sau bagaje de mari dimensiuni. ”Tot asemenea, nu este permis a se transporta obiecte cu miros greu”. Prima ușa a tramvaiului trebuia închisă în timpul mersului ”spre a se evita curentul în lunile de iarnă (1 Octombrie până la 31 Martie)”.
Conductorului îi era interzisă conversația. ”Toată atențiunea sa este reclamată de conducerea vagonului”. ”Reclamațiile în contra personalului se vor prezenta celui dintâi controlor”.
Pasagerii erau obligați să se conformeze ”dispozițiilor funcționarilor polițienești”, care erau ”autorizați să oprească vagonul afară din stații pentru executarea dispozițiilor , precum și pentru restabilirea numărului maxim de pasageri admisibil”.
”Contravenții la acest regulament” puteau fi ”îndepărtați din vagon și chiar pedepsiți”.
Sursa: ”Regulamentului tramvaelor din București cu începere de la 5 Februarie” 1918, publicat în ziarul ”Lumina”.
Foto sus: Tramvai în zona actualului Muzeu de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” din București (Sursa: Arhivele Naționale ale României, SANIC, Colecția Documente Fotografice, I/818.)