Ce cadouri făceau juzii orașului Cluj de Anul Nou în 1582?
Cu ocazia Anului Nou era obiceiul de a se face cadouri mai marilor Principatului Transilvaniei: principelui și celor mai importanți consilieri ai săi. Din registrele de socoteli ale orașului Cluj, păstrate începând cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea, aflăm ce fel de cadouri se dădeau și ce valoare aveau ele.
De exemplu, în 1582 a fost dăruită principelui Sigismund Bathory (foto dreapta) o cupă cu greutatea de 1.166 g, în valoare de 70 florini. Aceste cupe de peste 1 kg aveau valoare de tezaur, nu erau pentru uz cotidian.
Consilierii primeau cupe mai mici, de circa o jumătate de kilogram. Cancelarul Farkas Kovacsóczy a primit o cupă de 468,6 g, ce valora 26 florini și 25 dinari. Consilierilor Dionisie Csáky și Ioan Gálffy le-au fost dăruite câte o cupă mai mare, de 544 g, în valoare de 30 florini și 48 dinari fiecare.
Nu a fost uitată nici prințesa Cristina (Griseldis) Bathory, fiica răposatului voievod Cristofor Bathory. Ea locuia în castelul de la Gilău. În 13 Februarie 1582 juzii orașului Cluj i-au dăruit în numele orașului o cupă de 494,63 g, în valoare de 29 florini și 69 dinari. Datorită rangului princiar calitatea argintului era la fel de mare ca în cazul principelui. Mama prințesei, Elisabeta Bocskai, a primit și ea o cupă, de valoare mai mica: avea 377,48 g și valora doar 21 florini și 14 dinari și jumătate.
Cadourile se duceau târziu, la sfârșitul lunii Ianuarie sau chiar prin Martie, probabil din cauza vremii, de către o delegație a orașului. Întotdeauna se dăruiau cupe de argint sau de aur. Cea mai scumpă era cea dăruită principelui. Calitatea argintului cupei dăruite principelui era superioară celui al cupelor dăruite consilierilor.
Registrele de socoteli ale orașului Cluj, echivalentul evidenței contabile de astăzi, păstrează aproape în fiecare an, începând cu 1582, date despre cadourile făcute de Anul Nou în numele orașului. De regulă princpele și cei mai importanți consilieri ai săi primeau cupe de argint sau de aur, iar slujitorii lor sau funcționari mărunți de la curte primeau monezi antice de argint sau covoare. Cadourile de Anul Nou erau o modalitate de cultivare a unor relații la curtea princiară, pentru captarea bunăvoinței demnitarilor importanți sau a unor funcționari mai mărunți cu influență la curte sau la cancelarie.
Extras din Registrul de socoteli păstrat la Serviciul județean Cluj al Arhivelor Naționale, fond Primăria Municipiului Cluj-Napoca, seria C. Socotelile orașului și registre, subseria 1. Socotelile orașului, nr. 3/VIII, p. 1-3.
Traducere (Marius Diaconescu)
25 Ianuarie. Acea cupă, pe care domnul jude și domnul jude regesc i-au dăruit-o principelui de Anul Nou în numele orașului, am cumpărat-o de la domnul Grigore Bonczidai, cântărește pe bune 4 mărci și 32 pisete, am dat pentru o giră 15 florini, care face suma de 70 florini. Tot atunci am cumpărat de la domnul Toma Budai una pe care măriile lor domnii juzi au dăruit-o în numele orașului cancelarului, care cântărește 1 marcă și 42 pisete, o giră a dat-o pentru 14 florini, cu totul suma de 26 florini și 25 dinari. Tot atunci măriile lor i-au dăruit domnului Dionisie Csaky o cupă, pe care am cumpărat-o de la domnul Toma Budai, care cântărește 2 mărci și 8 pisete și jumătate, a dat o giră pentru 14 florini, cu totul suma de 30 florini și 48 dinari. Și lui Galfi tot atunci măriile lor i-au dăruit o cupă, care la fel am cumpărat-o de la domnul Toma Budai, care cântărește 2 mărci și 8 pisete și jumătate, au dat măriile lor pentru o giră 14 florini, care face suma de 30 florini și 48 dinari. <…>
13 Februarie. Domnul jude și domnul jude regesc i-au dus în numele orașului în Gilău prințesei o cupă, pe care am cumpărat-o de la domnul Grigore Bonczidai, care cântărește 1 marcă și 47 pisete, o giră a dat-o pentru 15 florini, cu totul face prețul de 29 florini și 69 dinari. Tot atunci măriile lor i-au dat în numele orașului doamnei Bocskai o cupă, pe care am cumpărat-o de la domnul Mihail Ötvös, care cântărește 1 marcă și 24 pisete și jumătate, o giră a dat-o pentru 14 florini, care face suma de 21 florini și 14 dinari și jumătate.
1 marcă = 249,92 g (S. Goldenberg, Contribuții la o istorie a cămării și monetăriei din Baia Mare, în Anuarul Institutului de Istorie din Cluj, I-II, 1958-1959, p. 160, nota 48.)
1 marcă = 48 pisete
1 giră = 1 marcă
1 florin = 100 dinari
Spre comparație, în 1582 în Cluj erau următoarele prețuri: o găină costa 5 dinari, un miel 20 dinari, un vițel 80 dinari, un car de fân 66 dinari (S. Goldenberg, Clujul în sec. XVI, Editura Academiei RP Romîne, 1958, p. 358-359).
Sursa: Arhiva Istorică a României – Blogul istoricului Marius Diaconescu